Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Koszty produkcji pasz objętościowych

Ponieważ sezon wegetacyjny właśnie się zaczyna, można pokusić się o oszacowanie poniesionych nakładów na produkcję pasz w roku bieżącym. Sezon 2012 będzie prawdopodobnie kolejnym niespokojnym sezonem o dużych zmianach w układzie cen.

Największe zmiany cen środków do produkcji występują na rynku nawozów mineralnych i paliw, które są podstawowymi składnikami kosztów produkcji pasz objętościowych. Bardzo niestabilnym rynkiem okazał się w ostatnich latach rynek nawozów sztucznych, szczególnie fosforowych - po bardzo dużych wzrostach cen w roku 2009, w późniejszych latach następował stopniowy spadek cen, by w roku bieżącym ponownie zanotować duże wzrosty.


Sytuacja na rynku mleka


Na rosnące koszty produkcji nakładają się ciągle spadające ceny mleka, gdyż wiele zakładów mleczarskich - mając na uwadze trudną sytuację na rynku mleka - obniża jego ceny w skupie. Bardzo niepokojące informacje napływają też ze światowych rynków: na skutek światowego kryzysu konsumpcja mleka i jego przetworów rosła wolniej niż produkcja, co spowodowało nadprodukcję. Skutkiem tego ostatnie transakcje na rynku mleka w proszku i masła są zawierane na poziomie
20-30% niższym niż w roku ubiegłym.

Wiele wskazuje na to, że to po korzystnym okresie roku 2011 nastanie trudny sezon dla producentów i dlatego powinni oni zwrócić uwagę na poziom kosztów. A właśnie koszty związane
z produkcją, ewentualnie z zakupem pasz objętościowych, odgrywają znaczącą rolę w gospodarstwach utrzymujących bydło. W niniejszym artykule postaram się określić poziom kosztów w roku bieżącym, występujących w gospodarstwach utrzymujących krowy i produkujących mleko.


Koszty produkcji paszy


Pasze własne z produktów nietowarowych to takie, które są wytwarzane w gospodarstwach w celu żywienia zwierząt. Nie posiadają one alternatywy zagospodarowania w postaci wymiany towarowej (ewentualne nadwyżki mogą znajdować się w obrocie towarowym, ale rzadko jest to głównym celem produkcji). W rachunku nadwyżki bezpośredniej - według zasad przyjętych w UE - wyceniane są według kosztów bezpośrednich poniesionych na ich wytworzenie. Aby ukazać w niniejszym opracowaniu pełniejsze koszty ponoszone na produkcję paszy, obciążyłem koszt jej wytworzenia dodatkowo, posługując się normatywami o koszty mechanizacji należące do kosztów pośrednich.
W gospodarstwach  produkujących mleko do głównych pasz tego typu zaliczamy przede wszystkim plony zebrane z trwałych użytków zielonych w różnych postaciach (zielonka, kiszonki, siano) oraz kukurydzę uprawianą na kiszonki.


Kalkulacja kosztów


W roku 2009 przeprowadziłem szereg kalkulacji dotyczących kosztów produkcji pasz nietowarowych w gospodarstwach produkujących mleko. W roku bieżącym, po zaktualizowaniu cen i nie zmieniając założeń, okazało się że na skutek podwyżek cen (głównie paliwa), koszty użytkowania ciągnika wraz
z podstawowymi narzędziami, które stanowią duży udział w koszcie wytworzenia pasz wzrosły  o 34%.


Tabela 1. Cena podstawowych składników w najbardziej popularnych nawozach mineralnych.

Składnik

Rok 2004

Cena 1 kg składnika

Rok 2009

Cena 1 kg składnika

Rok 2012

Cena 1 kg składnika

Zmiana cen

2004/2012

2004-100%

Zmiana cen

2009/2012

2009-100%

Azot

2,27 zł

2,77zł

4,26 zł

188%

154%

Fosfor

2,64 zł

6,92zł

3,68zł

139%

53%

Potas

1,57 zł

3,76zł

3,30zł

210%

88%


Założenia do kalkulacji: pastwisko trwałe, wypas zwierząt dawkowany, plon zielonki
z jednego hektara 35 t; natomiast przy uprawie kukurydzy  na kiszonkę siew punktowy, zbiór
i transport zielonki wynajętymi maszynami w fazie woskowej ziarna, założona ilość otrzymanej kiszonki 45 t z 1 ha.

W wyniku przeprowadzonych obliczeń okazało się, że koszt 1 dt zielonki z pastwiska wynosi w roku bieżącym 6,94 zł, a w roku 2009 wynosił 7,03 zł. Koszty produkcji - z uwzględnieniem dopłat bezpośrednich JPO i PZ - wynoszą w roku bieżącym 3,87 zł, a w roku 2009 roku wynosiły 4,06 zł .

W przypadku produkcji  kiszonki z kukurydzy koszt wyprodukowania 1 dt w roku 2009  wynosił
9,61 zł, wobec 11,14 zł w roku bieżącym tj. nastąpił wzrost o 16 %.

Postępując analogicznie dokonałem obliczeń kosztów sporządzenia kiszonki z przewiędniętej trawy sporządzanej metodą popularną na naszym terenie: prasowania prasą zwijającą  i owijania bel cylindrycznych folią kurczliwą. Jest to metoda dość kosztowna z powodu dużych kosztów mechanizacji i stosowania specjalnej kurczliwej folii. Jednak ze względu na możliwość stosowania jej nawet w małych gospodarstwach, oraz dużą obecnie dostępność odpowiednich zestawów maszyn, bardzo popularna. Koszt przygotowania jednej decytony tej paszy wyniósł 31,38zł w roku bieżącym, a w roku 2009 - 27,18 zł czyli wzrósł o 14 %. Po uwzględnieniu dopłat koszty wynoszą 2009 r. - 23,48 zł;
2012 r. - 19,28 zł. Zakładając średnią masę beli zielonki o wilgotności ok. 40% - 500 kg, jej koszt można oszacować na ok. 96 zł z dopłatami, natomiast bez dopłat bezpośrednich – 157 zł (w tym
ok. 38 zł stanowi koszt usługi prasowania, folii i sznurka).

Dodatkowo oszacowano koszt produkcji 1 dt. siana w roku bieżącym na około 47,42 zł,
a w roku 2009 wynosił on 41,69 zł,  co daje wzrost o prawie 14%. Jednak siano jest obecnie stosowane w niewielkich ilościach w żywieniu krów mlecznych.

Tabela 2. Kalkulacja produkcji zielonki na pastwisku trwałym w gospodarstwie indywidualnym w przeliczeniu na 1 ha 2009. 

Wyszczególnienie

JM.

Ilość

Cena w zł.

Wartość

Nawozy N

Kg

180

2,77

498,60

Nawozy P

Kg

120

6,92

830,40

Nawozy K

Kg

120

3,76

451,20

Nasiona (podsiew traw, co 3 lata)

Kg

15

12

180,00

Razem koszty bezpośrednie

1960,20

Praca ciągnika

Godz.

8

58,70

469,60

Suma kosztów




2429,80

Dopłaty bezpośrednie




1009,60 zł

Koszt jednostkowy 1 dt zielonki.




6,94 zł

Koszt jednostkowy 1 dt zielonki z uwzględnieniem dopłat (stawki 2009 r.)


4,06zł

Tabela 3. Kalkulacja produkcji zielonki na pastwisku trwałym w gospodarstwie indywidualnym w przeliczeniu na 1 ha 2012r.

Wyszczególnienie

JM.

Ilość

Cena w zł.

Wartość

Nawozy N

Kg

180

4,26

766,80

Nawozy P

Kg

120

3,68

441,60

Nawozy K

Kg

120

3,3

396,00

Nasiona (podsiew traw, co 3 lata)

Kg

15

15

225,00

Razem koszty bezpośrednie

1829,40

Praca ciągnika

Godz.

8

78,80

630,40

Suma kosztów




2459,80

Dopłaty bezpośrednie




1106,71 zł

Koszt jednostkowy 1 dt zielonki.




7,03zł

Koszt jednostkowy 1 dt zielonki z uwzględnieniem dopłat (stawki 2011 r.)




3,87zł

Tabela 4. Koszty uprawy kukurydzy na kiszonkę w gospodarstwie indywidualnym
w przeliczeniu na 1 ha 2009.
 

Wyszczególnienie

J.M.

ilość

Cena jedn.

Razem

Nasiona

j.s

2

180

360,00

nawożenie  N

kg

140

2,77

387,80

nawożenie  P

kg

60

6,92

415,20

nawożenie  K

kg

140

3,76

526,40






Śr chwastobójcze

ha

1

275

275,00

Razem koszty bezpośrednie

ha

1964,40

Praca ciągnika

h

22,80

58,70

1338,36

Folia




200,00

Siew punktowy

ha

1,00

120,00

120,00

Transport zielonki


1,00

200,00

200,00

Zbiór sieczkarnią

h

1

500,00

500,00

Razem koszty




4322,76

Dopłaty bezpośrednie




863,45

Koszt produkcji dt kiszonki kukurydzy




9,61 zł

Koszt produkcji dt kiszonki kukurydzy z uwzględnieniem dopłat bezpośrednich (stawki 2009 r.)



7,69


Tabela 5. Koszty uprawy kukurydzy na kiszonkę w gospodarstwie indywidualnym w przeliczeniu na 1 ha 2012.

Wyszczególnienie

J.M.

Ilość

Cena jedn.

Razem

Nasiona

j.s

2

230

460,00

nawożenie  N

kg

140

4,26

596,40

nawożenie  P

kg

60

3,68

220,80

nawożenie  K

kg

140

3,3

462,00






Śr chwastobójcze

ha

1

285

285,00

Razem koszty bezpośrednie

ha

2024,20

Praca ciągnika

h

22,80

78,80

1796,64

Siew punktowy

ha

1,00

140,00

140,00

Folia




250,00

Transport zielonki

h

1,00

200,00

200,00

Zbiór sieczkarnią

h

1

600

600,00

Razem koszty




5010,84

Dopłaty bezpośrednie




984,80

koszt  produkcji dt kiszonki kukurydzy




11,14 zł

Koszt produkcji  dt kiszonki kukurydzy z uwzględnieniem dopłat bezpośrednich (stawki 2011 r.)

 

8,95


Podsumowanie


Na podstawie kalkulacji  roku 2009 - w porównaniu do roku bieżącego - odnotowano  wzrost kosztu pasz własnych nietowarowych, z wyjątkiem zielonki na pastwisku (od 14 do 16%). Wynika to głównie ze wzrostów kosztów mechanizacji, a w tym kosztów paliw. Można wiec spodziewać się, że wzrost kosztów mechanizacji w większym stopniu dotknie gospodarstwa, które stosują w żywieniu krów system alkierzowy. Są to zazwyczaj gospodarstwa posiadające duże stada. Zauważyć też należy, że najbardziej stabilne są koszty produkcji zielonki na pastwisku. W związku z tym należy z tego korzystać, w miarę możliwości jak najlepiej wykorzystać posiadane pastwiska, aby w najprostszy sposób obniżyć koszty produkcji mleka.


Oprac. Tadeusz Ciszkowski

Przygotował: ade


Literatura:

  1. Wskaźniki wyposażenia i wykorzystania środków technicznych w gospodarstwach rolniczych, Zdzisław Wójcicki, 1996.
  2. Mały poradnik zarządzania gospodarstwem rolniczym, praca zbiorowa, IERiGŻ, 2002.
  3. Normy żywienia zwierząt, praca zbiorowa pod kierunkiem prof. dr Rajmunda Rysia, 1985.
  4. Produkcja, koszty i dochody  wybranych produktów rolniczych w latach 2002-2005, praca zbiorowa pod red. Aldony Skarżyńskiej, 2006.

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.