MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Technologia produkcji

Produkcja roślinna

Produkcja zwierzęca

Produkcja ogrodnicza

Warto postawić na soję

Soja to roślina ważna dla rolnictwa na całym świecie, która odgrywa ogromną rolę, zarówno w żywieniu ludzi, jak i zwierząt. Jej nasiona zawierają około 40 procent białka o korzystnym składzie aminokwasowym oraz 20 proc. tłuszczu, z którego połowę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Roślina ta jest również źródłem takich cennych substancji jak błonnik, lecytyna, witaminy, sole mineralne i antyoksydanty.

Pod względem powierzchni uprawy zajmuje czwarte miejsce na świecie, jednak udział Europy w globalnych zasiewach tego gatunku jest niewielki bo stanowi zaledwie 3 procent. Duże zapotrzebowanie na białko sprawia, że wzrasta zainteresowanie rolników zwiększeniem uprawy roślin bobowatych, w tym również soi. Na opłacalność uprawy soi w Polsce duży wpływ mają dopłaty, z których rolnicy chętnie korzystają, a problem w jej uprawie polega na tym, że lubi ona ciepło, a z tym u nas bywa różnie. Ten rok był szczególnie korzystny dla soi, jeśli chodzi o temperaturę, brakowało jednak wody.

Mając na uwadze potrzebę zwiększenia powierzchni uprawy roślin bobowatych grubonasiennych i poprawę bilansu paszowego w kraju Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej, wystąpił w 2017 r. z koncepcją wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań metodycznych i rozszerzenia doświadczalnictwa odmianowego w tej grupie roślin. Koncepcję tę nazwano Inicjatywą Białkową COBORU. To właśnie w ramach tej inicjatywy 5 września w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie i na polach Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Kawęczynie (lokalizacja Radzików) miała miejsce wydarzenie – Dzień Soi. Organizatorami byli: SDOO w Seroczynie, IHAR Radzików oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Program imprezy obejmował część konferencyjną oraz prezentację odmian soi na poletkach doświadczalnych. O uprawie soi na świecie, kierunkach w jej hodowli i agrotechnicznych aspektach uprawy mówił dr Lech Boros z IHAR Radzików. Inicjatywę Białkową COBORU przybliżyła mgr inż. Agnieszka Osiecka, pracownik COBORU w Słupi Wielkiej zaś wykład o zwalczaniu agrofagów przeprowadził Janusz Sychowicz z MODR Oddział Poświętne.

Zainteresowanie tematem było duże, wśród przybyłych gości byli pracownicy naukowi, pracownicy instytucji działających na rzecz rolnictwa, rolnicy, uczniowie z Zespołu Szkół z Teresina i Sochaczewa oraz doradcy MODR. Na poletkach doświadczalnych można było porównać różne odmiany soi, oraz uzyskać informacje od pracowników ZDOO w Kawęczynie dotyczące przydatności odmian do uprawy w różnych regionach kraju, możliwości zbytu i co bardzo ważne ceny za tonę, która jak się okazało waha się od 1300 do 1600 zł. Soja nie jest w Polsce rośliną nieznaną. Wielu rolników przy zmieniających się warunkach pogodowych, w tym coraz częściej występujących upalnych latach, uprawia ją z powodzeniem. Miały tu również swoje stoiska wystawowe ZDOO w Kawęczynie, MODR, Euralis Nasiona, Prograin Zia, Saatbau Polska, Seaten-Union Polska, Syngenta Polska. Zorganizowanie Dnia soi potwierdziło potrzebę popularyzacji uprawy tej rośliny i dostarczyło uczestnikom informacji o odmianach, a także najważniejszych elementach agrotechniki roślin białkowych. Niektórzy uczestnicy imprezy uprawę soi już zaplanowali w najbliższym płodozmianie.

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Tomasz Skorupski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2020 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.