Warto postawić na soję
Soja to roślina ważna dla rolnictwa na całym świecie, która odgrywa ogromną rolę, zarówno w żywieniu ludzi, jak i zwierząt. Jej nasiona zawierają około 40 procent białka o korzystnym składzie aminokwasowym oraz 20 proc. tłuszczu, z którego połowę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Roślina ta jest również źródłem takich cennych substancji jak błonnik, lecytyna, witaminy, sole mineralne i antyoksydanty.
Pod względem powierzchni uprawy zajmuje czwarte miejsce na świecie, jednak udział Europy w globalnych zasiewach tego gatunku jest niewielki bo stanowi zaledwie 3 procent. Duże zapotrzebowanie na białko sprawia, że wzrasta zainteresowanie rolników zwiększeniem uprawy roślin bobowatych, w tym również soi. Na opłacalność uprawy soi w Polsce duży wpływ mają dopłaty, z których rolnicy chętnie korzystają, a problem w jej uprawie polega na tym, że lubi ona ciepło, a z tym u nas bywa różnie. Ten rok był szczególnie korzystny dla soi, jeśli chodzi o temperaturę, brakowało jednak wody.
Mając na uwadze potrzebę zwiększenia powierzchni uprawy roślin bobowatych grubonasiennych i poprawę bilansu paszowego w kraju Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej, wystąpił w 2017 r. z koncepcją wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań metodycznych i rozszerzenia doświadczalnictwa odmianowego w tej grupie roślin. Koncepcję tę nazwano Inicjatywą Białkową COBORU. To właśnie w ramach tej inicjatywy 5 września w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie i na polach Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Kawęczynie (lokalizacja Radzików) miała miejsce wydarzenie – Dzień Soi. Organizatorami byli: SDOO w Seroczynie, IHAR Radzików oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Program imprezy obejmował część konferencyjną oraz prezentację odmian soi na poletkach doświadczalnych. O uprawie soi na świecie, kierunkach w jej hodowli i agrotechnicznych aspektach uprawy mówił dr Lech Boros z IHAR Radzików. Inicjatywę Białkową COBORU przybliżyła mgr inż. Agnieszka Osiecka, pracownik COBORU w Słupi Wielkiej zaś wykład o zwalczaniu agrofagów przeprowadził Janusz Sychowicz z MODR Oddział Poświętne.
Zainteresowanie tematem było duże, wśród przybyłych gości byli pracownicy naukowi, pracownicy instytucji działających na rzecz rolnictwa, rolnicy, uczniowie z Zespołu Szkół z Teresina i Sochaczewa oraz doradcy MODR. Na poletkach doświadczalnych można było porównać różne odmiany soi, oraz uzyskać informacje od pracowników ZDOO w Kawęczynie dotyczące przydatności odmian do uprawy w różnych regionach kraju, możliwości zbytu i co bardzo ważne ceny za tonę, która jak się okazało waha się od 1300 do 1600 zł. Soja nie jest w Polsce rośliną nieznaną. Wielu rolników przy zmieniających się warunkach pogodowych, w tym coraz częściej występujących upalnych latach, uprawia ją z powodzeniem. Miały tu również swoje stoiska wystawowe ZDOO w Kawęczynie, MODR, Euralis Nasiona, Prograin Zia, Saatbau Polska, Seaten-Union Polska, Syngenta Polska. Zorganizowanie Dnia soi potwierdziło potrzebę popularyzacji uprawy tej rośliny i dostarczyło uczestnikom informacji o odmianach, a także najważniejszych elementach agrotechniki roślin białkowych. Niektórzy uczestnicy imprezy uprawę soi już zaplanowali w najbliższym płodozmianie.
[widgetkit id=19]