Platforma Żywnościowa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wznawia cykl bezpłatnych spotkań informacyjnych dotyczących funkcjonowania Platformy Żywnościowej, elektronicznego narzędzia umożliwiającego giełdowy obrót towarami rolno-spożywczymi. Ten pionierski na polskim rynku projekt stwarza nowe możliwości rozwoju sektora rolno-spożywczego i niesie szereg korzyści.
Od marca 2020 r. trwa pilotaż Platformy Żywnościowej, podczas którego rolnicy, handlowcy, przedsiębiorstwa przetwórcze mają możliwość zawierania transakcji giełdowych na pszenicę w formule rynku kasowego (SPOT), w systemie kursu jednolitego lub w systemie aukcyjnym.
Giełda umożliwia koncentrację podaży, pozwala na tworzenie dużych jednorodnych partii oraz ogranicza koszty transakcyjne i ryzyko handlowe. Przyczynia się także do tworzenia nowych impulsów rozwojowych dla krajowego sektora rolno-spożywczego i zwiększenia jego konkurencyjności na rynku globalnym.
Do połowy czerwca 2020 r. łącznie sprzedano 1000 ton pszenicy w systemie kursu jednolitego oraz 250 ton w ramach aukcji.
Zachęcamy zatem Państwa do handlu na Platformie Żywnościowej.
Szczegółowe informacje o warunkach przystąpienia do obrotu na Platformie Żywnościowej można znaleźć na stronach: www.tge.pl oraz www.platformazywnosciowa.com.pl.
Cykl spotkań rozpoczął się 15 czerwca 2020 r.
Harmonogram szkoleń oraz szczegółowe instrukcje, które pozwolą na wzięcie udziału w wideokonferencji, zostaną zamieszczone w zakładce Szkolenia na stronie Platformy Żywnościowej
(link: http://platformazywnosciowa.com.pl/index.php/szkolenia/).
Zachęcamy Państwa także do skorzystania z elektronicznego szkolenia w formie e-learningu.
W tym celu należy kliknąć w link, który bezpośrednio przekieruje do kursu: https://platformazywnosciowa.learnway.eu/login_with_code
Projekt Platforma Żywnościowa powstał z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju. Realizuje go Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w konsorcjum z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Działania są finansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR).
Źródło: KOWR