Ekstensywny chów bydła mięsnego

Korzyści z chowu bydła mięsnego
Różne są metody produkcji żywca wołowego. Można wykorzystać likwidowane stado mleczne i do produkcji przeznaczyć krowy pokryte buhajami ras mięsnych. W ciągu 8-10 lat stado bydła mlecznego - poprzez krzyżowanie wypierające - można przekształcić w stado bydła mięsnego. Albo można też produkować wołowinę w stadzie bydła mięsnego - czysto rasowego, lecz jest to sposób kosztowny
i dość ryzykowny. Jego zaletą jest jednak możliwość uznania stada za hodowlane i perspektywa handlu materiałem hodowlanym.
Przy produkcji bydła mięsnego zaoszczędzić można na ograniczeniu do minimum inwestycji
w budynkach inwentarskich i ich wyposażeniu oraz zminimalizować nakłady pracy.
Bydło mięsne charakteryzuje się szybkim wzrostem, wczesnym dojrzewaniem oraz dużą wydajnością rzeźną. Dojrzałość płciową jałówki ras mięsnych osiągają zwykle, gdy osiągną 40% wagi dorosłej krowy danej rasy. W stadach mięsnych krowy nie są dojone, a ich rola ogranicza się do urodzenia
i wychowania cieląt oraz produkcji cennego nawozu organicznego.
Dobre efekty produkcyjne uzależnione są w głównej mierze od dostarczenia w dawce pokarmowej składników odżywczych - zgodnie z potrzebami organizmu zabezpieczającymi potrzeby bytowe
i produkcyjne zwierząt. Podstawą żywienia są pasze objętościowe. Zimą - kiszonki, sianokiszonki, siano, słoma oraz produkty przemysłu rolno-spożywczego, natomiast latem żywienie pastwiskowe. Wybierając pasze powinniśmy uwzględnić rośliny pastewne t. j. ziemniaki, buraki pastewne, jęczmień
i owies.
Przebieg cyklu produkcyjnego
W chowie bydła mięsnego można wyróżnić kilka podstawowych zasad:
- krowy wykorzystywane są tylko do rozpłodu i wychowu cieląt,
- odchów cieląt przy matkach prowadzony jest do 6-8 miesiąca życia, a miarą produkcji jest masa
i liczba odsadzonych cieląt od matek.
- podstawą żywienia jest dobre wykorzystanie trwałych użytków zielonych oraz ograniczenie stosowania pasz treściwych
- niskie nakłady na budynki inwentarskie i utrzymanie zwierząt.
Cykl produkcyjny w stadzie mięsnym wyznaczają terminy kryć, wycieleń i odsadzania cieląt. Wyróżnia się dwa cykle produkcyjne (prof. A. Dobicki) - dwuletnie i trzyletnie.
W dwuletnim, pierwsze wycielenie jałówki następuje w wieku 24 miesięcy. Już w trzecim roku cyklu jałówki cielą się w tym samym sezonie co pozostałe krowy w stadzie.
Innym rozwiązaniem jest cykl trzyletni w którym pierwsze wycielenie następuje w wieku 36 miesięcy.
Sezony wycieleń
Model produkcji określa również sezon wycieleń. W wypadku zimowego i wiosennego modelu produkcji krowy cielą się w oborze przed sezonem pastwiskowym. Takie rozwiązanie wymaga większej powierzchni w budynkach inwentarskich i właściwych warunków zoohigienicznych. Wczesne wycielenia wiążą się z większym zużyciem pasz, ściółki oraz większym nakładem pracy.
Wielką zaletą wycieleń późnozimowych i wczesnowiosennych jest dobre przygotowanie cieląt
do sezonu pastwiskowego. Obfitość zielonki wpływa również korzystnie na mleczność krów matek. Efektem jest wysoka masa odsadzanych pod koniec sezonu pastwiskowego cieląt.
Wycielenia letnie/maj-czerwiec/są łatwe organizacyjnie i wiążą się z niskimi nakładami. Cielęta takie jednak w niewielkim stopniu korzystają z pastwiska, a przyrost ich masy ciała pochodzi głównie
z mleka matki.
Po wyjściu na pastwisko w zasadzie krów matek nie powinno się już dokarmiać. Jeżeli warunki są wyjątkowe (np. susza) lepszym rozwiązaniem jest opóźnienie pastwiskowania lub zwiększenie kwater
i ewentualne bezpośrednie dokarmanie cieląt.
Opłacalne także jest inwestowanie w samo pastwisko w postaci przeprowadzenia melioracji, wykaszania niedojadów, rozrzucania łajniaków i kretowisk czy planowanie wypasu poprzez dobór
do wydajności pastwiska obsady i obciążenia. Szczególnie wskazane jest utrzymanie bydła mięsnego przystosowanego do żywienia ekstensywnego w gospodarstwach ekologicznych.
Najlepsze rasy
W chowie ekstensywnym bardzo ważnym zagadnieniem jest wybór odpowiedniej rasy. Do opasu ekstensywnego najlepiej nadają się takie rasy jak: Aberdeen Angus, Hereford i Limousine.
Aberdeen Angus - rasa pochodząca ze Szkocji. Wcześnie dojrzewająca i szybko rosnąca. Masa ciała krów wynosi ok. 550 - 600 kg, natomiast buhajów ok.900 kg. Cechy dominujące to: bezrożność
i czarne umaszczenie z aksamitną sierścią lub ciemnoczerwone lekko podpalane. Masa cieląt
po urodzeniu jest mała ok. 26-35 kg, duża jest za to łatwość porodów i duża troskliwość krów
o potomstwo. Bardzo dobre wykorzystywane są pasze objętościowe gorszej jakości. Rasa doskonale przystosowuje się do warunków ekstensywnego żywienia na słabych i miernej jakości trwałych użytkach zielonych. Stado podstawowe nie wymaga pomieszczeń inwentarskich.
Hereford - to oryginalna rasa wyhodowana w Wielkiej Brytanii. Wśród ras mięsnych stanowi najliczniejszą rasę na świecie. Kaliber średni, masa ciała buhajów ok. 900 kg, zaś krów około 600 kg. Umaszczenie łaciate - od czerwonego do brunatnego - z białą głową, podgardlem, podbrzuszem
i końcem ogona. Bydło tej rasy charakteryzuje się dobrą płodnością, łatwymi wycieleniami i dużą troskliwością krów o cielęta. Masa cieląt przy urodzeniu to 30-35 kg. Zaletą tej rasy bydła jest bardzo wysoka zdolność przystosowania się do surowych warunków klimatycznych, ekstensywnego żywienia na słabej jakości trwałych użytkach zielonych, a stado podstawowe nie wymaga pomieszczeń inwentarskich. Mięso tej rasy jest bardzo popularne w USA.
Limousine - rasa francuska, atrakcyjna cenowo z uwagi na wysokiej jakości mięso, jedna
z najlepszych ras dla przemysłu mięsnego. Posiada doskonałe walory rzeźne i kulinarne.
Masa ciała krów wynosi ok. 700 kg, natomiast buhajów 1100 kg. Umaszczenie jednolite czerwone lub jasno czerwone, przy jednoczesnym rozjaśnieniu sierści wokół śluzawicy i oczu. Zaletami są bardzo dobra płodność, długowieczność i łatwość wycieleń. Bydło uzyskuje bardzo dobrą wydajność rzeźną i najlepszą wydajność mięsną. Masa cieląt po urodzeniu ok. 30-35 kg. Rasa nadaje się do ekstensywnego chowu na otwartym powietrzu, ale w okresie zimy wymaga prowizorycznych budynków.
Highland - to rasa mniej znana w chowie ekstensywnym, jest szkockim bydłem górskim, długowłosym, o umaszczeniu czerwonym lub czarnym, chociaż zdarzają się też zwierzęta o umaszczeniu białym i srebrnym. Są to zwierzęta małego kalibru, użytkowane jednostronnie w kierunku mięsnym. Buhaje uzyskują masę ciała ok. 500-630 kg, krowy zaś 400-450 kg. Krowy charakteryzują się bardzo dobrą płodnością: cielą się na pastwiskach bez pomocy człowieka, a porodów nie utrudniają nawet zimowe warunki i temperatury poniżej minus 20 stopni C. Krowy są bardzo troskliwe i opiekuńcze. Cielęta rodzą się małe o masie ok. 20-25 kg. Highlandy są rasą długowieczną, często 20-letnie krowy są użytkowane rozpłodowo. Mięso tej rasy jest chude, marmurkowate, soczyste, o wyjątkowym smaku i zapachu oraz niskiej zawartości cholesterolu. Bydło doskonale nadaje się do chowu ekstensywnego na otwartym powietrzu, a w okresie zimowym wymaga prowizorycznych osłon i zadaszeń. Może być trzymane hobbystycznie jako atrakcja w gospodarstwach agroturystycznych.
Chowem bydła mięsnego szczególnie powinny być zainteresowane gospodarstwa zmieniające profil produkcji. Sytuacja ta dotyczy plantatorów buraka cukrowego, którzy zaniechali produkcji ze względu na kwoty cukrowe, a przede wszystkim hodowców bydła mlecznego, którzy ze względu na katastrofalnie niskie ceny mleka zastanawiają się nad podjęciem innego rodzaju działalności rolniczej.
Wojciech Sawicki
MODR w Warszawie
Oddział Siedlce
PZD Sokołów Podlaski
Literatura:
1. F.Lesiński-Chów i hodowla bydła mięsnego
2. Farmer nr.22/2008
3. A.Dobicki-Nowoczesny chów bydła mięsnego-Płock 2007 r.
4. Chów bydła nr.6/2007
5. Wieś Mazowiecka nr.10/2007
6. www.farmer pl