Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Kiszonki dla bydła mlecznego

W gospodarstwie rolnym powinno się sporządzać takie ilości kiszonek, które pokryłyby zapotrzebowanie bydła na pasze objętościowe nie tylko w okresie zimowym i okresach przejściowych, ale i stanowiły rezerwę podczas letniego niedoboru pasz.

W wielu gospodarstwach monodietę opartą na dobrej jakości kiszonkach stosuje się przez cały rok – uzyskując stabilizację wysokości produkcji mleka.

Kiszonki, jako podstawowy element dawki pokarmowej, muszą spełniać warunki dobrej paszy i być chętnie zjadane przez zwierzęta. Podstawową powinna stać się kiszonka
z kukurydzy (dostarczająca zwierzętom dużo łatwo dostępnej energii w postaci skrobi), uzupełniana sianokiszonką z traw, a najlepiej sianokiszonką motylkowatych z trawami (dostarczającą z kolei białka i włókna). W zależności od wydajności krów dawka pokarmowa musi być uzupełniana paszami treściwymi i dodatkami mineralno – witaminowymi.

***

Kiszonka z kukurydzy powinna charakteryzować się dużym udziałem wysoce dojrzałych ziarniaków, przy jednocześnie małym udziale rdzenia w kolbie i dobrze strawnej reszcie rośliny. Wysoki udział ziarna i jego faza dojrzałości określają ilość skrobi w tej paszy
(w żywieniu krów mlecznych dąży się do zawartości 30 – 35 % skrobi w suchej masie kiszonki). Istnieje możliwość podwyższenia koncentracji energii poprzez podwyższenie wysokości koszenia – eliminuje się w ten sposób znajdujące się bliżej ziemi łodygi i liście zakażone pleśniami i grzybami oraz najbardziej ciężkostrawne włókno (ligniny). Dla pełnego wykorzystania wymienionych właściwości ziarna konieczne jest dokładne jego rozdrobnienie lub uszkodzenie przez odpowiednią technikę zbioru albo przygotowania paszy.

***

Należy podkreślić pozytywne właściwości kiszonki z kukurydzy. Dzięki wysokiemu udziałowi skrobi  trawionej jelitowo zmniejsza  się prawdopodobieństwo wystąpienia kwasicy przy skarmianiu jej większych ilości. Trawienie skrobi w jelicie cienkim jest także korzystne z energetycznego punktu widzenia, ponieważ obniża straty energii i stabilizuje procesy trawienne. Należy przy tym pamiętać, że pełne dawki kiszonki z kukurydzy możemy dawać krowom w I i II okresie laktacji, natomiast w okresie zasuszenia dawki kiszonki zmniejszamy o połowę, aby nie zatuczyć krów. Z uwagi na małą zawartość białka, włókna, składników mineralnych i witamin kiszonka z kukurydzy bardzo dobrze bilansuje się w dawce pokarmowej z sianokiszonkami (motylkowate z trawami).

***

Jakość sianokiszonki zależy z kolei od składu botanicznego runi, w tym od ilości roślin motylkowatych (lucerna, koniczyna), wielkości nawożenia i terminu koszenia. Pamiętać trzeba, aby nie kosić traw zbyt późno, gdyż postępuje wtedy włóknienie roślin
i zmniejsza się ich strawność a zarazem obniża się zawartość składników pokarmowych dostępnych zwierzętom. Trawy powinny być koszone w fazie początku kłoszenia się, natomiast motylkowate w fazie zawiązywania pąków. Z roślin skoszonych w takich terminach jest największy pożytek zarówno dla krów jak i hodowcy, gdyż z tak sporządzonej kiszonki krowy wyprodukują najwięcej mleka. Dobra kiszonka z traw powinna zawierać  30 – 40 % suchej masy, maksymalnie 20 – 25 % włókna w suchej masie oraz minimalnie 15 % białka ogólnego w suchej masie.

***

Prawidłowe warunki do efektywnego procesu fermentacji w żwaczu zapewnia dawka pokarmowa zawierająca 2/3 kiszonki z kukurydzy i 1/3 sianokiszonki z traw
z motylkowatymi (w przeliczeniu na suchą masę). Kiszonka z kukurydzy może być częściowo zastąpiona kiszonką z prasowanych wysłodków lub kiszonką z całych roślin zbożowych  (GPS).

Dobra kiszonka powinna wykazywać następujące cechy przy ocenie organoleptycznej: jej kolor powinien być zbliżony do koloru surowca wyjściowego z odcieniem lekko brązowym, liście i łodygi powinny być dobrze widoczne, bez zanieczyszczeń i pleśni, a zapach aromatyczny z lekko kwaskowatym smakiem.

Wysokowydajne stado krów mlecznych to zarazem bardzo duże wymagania względem ich żywienia. Przy ograniczonych możliwościach pobierania paszy trudno jest zapewnić zwierzętom odpowiedni poziom energii. Dlatego hodowca posiadający stado krów mlecznych powinien stosować pasze objętościowe bardziej skoncentrowane - w postaci kiszonek – i uzupełniane paszami treściwymi, składnikami mineralnymi i witaminami. Ich ilość winna być zawsze dostosowana do okresu laktacji
i wydajności produkcyjnej.

Andrzej Wójcik

MODR – Oddział Ostrołęka

przyg A.D.

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.