Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Szkolenia z gęsią w tle

Zapraszamy na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:

Woj. wielkopolskie

27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz

28.05.2021r. godz. 8:00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie

  9.06.2021 r. o godz. 8:30 - Agroturystyka Stary Folwark

10.06.2021 r. o godz. 8.30 - Sala Wiejska Nowy Dwór Woj. pomorskie

  1.06.2021 r. godz. 8:00 oraz

  2.06.2021 r. godz. 8:00 - Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1

16.06.2021 r. o godz. 8:30 - świetlica w Skowarczu

17.06.2021 r. o godz. 8.00 - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie

Woj. mazowieckie:

14.06.2021 r. godz. 8.00 – Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

15.06.2021 r. godz. 8.00 - Gołotczyzna Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

Program szkolenia:

Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym - charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt -transport gęsiąt -pomieszczenia i obsada -ogrzewanie i temperatura w odchowie -oświetlenie -zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny - gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana - przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu - okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwania wykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja W

ięcej informacji można uzyskać: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

Zostań partnerem KSOW. Odwiedź portal http://ksow.pl/

Paszport dla bydła będzie tańszy

Od 12 lutego 2021 roku, zmieniają się opłaty za wydanie paszportu bydła. Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł

Czytaj więcej

UWAGA! grypa ptaków u drobiu!

W związku z potwierdzonym wykryciem 2 grudnia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu na terenie powiatu siedleckiego, zwracamy się z prośbą do wszystkich rolników -  prowadzących chów i hodowlę drobiu, zarówno w systemie przemysłowym jak i przyzagrodowym, o zwrócenie szczególnej uwagi na zachowanie wszelkich wymogów ochrony zwierząt wynikające z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Czytaj więcej

Nowoczesna stołówka dla bydła

Wzrastająca obsada bydła w oborach, uciążliwa praca, a także brak na rynku wykwalifikowanej siły roboczej do obsługi zwierząt powoduje, że coraz więcej gospodarstw mlecznych jest wyposażanych w automatyczne systemy żywienia. Wcześniej automatyzacja sprowadzała się do mechanicznego usuwania i gromadzenia obornika oraz gnojowicy, następnie do doju (roboty udojowe).

Czytaj więcej

Apel Grzegorza Pudy - ministra rolnictwa i rozwoju wsi

W tym roku obserwujemy bardzo niekorzystną sytuację epizootyczną w zakresie grypy ptaków w całej Europie. Szczególnie dotyczy to Francji, gdzie w stosunku do Polski notuje się dwukrotnie większą liczbę ognisk u drobiu hodowlanego. Z kolei w Niemczech sytuacja jest porównywalna.

Czytaj więcej

Ptasia grypa ciągle aktywna

Z uwagi na liczne w ostatnich tygodniach, przypadki wykrycia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8 w Polsce, ryzyko dalszego rozprzestrzenienia wirusa w krajowej populacji drobiu i ptaków dzikich, należy ciągle uznać za bardzo wysokie .

Czytaj więcej

Szkolenia – chów gęsi

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn.    Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich

Czytaj więcej

Szkolenie dotyczące gęsi

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w partnerstwie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich.

Czytaj więcej

Uwaga rolnicy i doradcy!

Zgodnie ze stanem prawnym, 28 maja 2020 roku jest ostatnim dniem złożenia wniosku o płatność z możliwością zaznaczenia wariantu 2.3 Dobrostan krów mamek, w zakresie Działanie Dobrostan Zwierząt. Należy pamiętać, że sam plan poprawy dobrostanu można dołączyć do 25 dni od dnia zakończenia składania wniosków, tj. do 10 lipca 2020 roku.

Czytaj więcej

Nowości w portalu IRZplus

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa stale rozwija portal IRZplus. Właśnie wyposażyła go w kolejne funkcje przydatne rolnikom korzystającym z tego internetowego narzędzia.

Czytaj więcej

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
p.o. Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2025 MODR Warszawa | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.