Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie zorganizowały I edycję „Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych”, którego celem było promowanie wyrobów mleczarskich – serów podpuszczkowych wytwarzanych samodzielnie we własnym gospodarstwie domowym.
W Oddziale Ostrołęka I edycja Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych odbyła się 30 listopada. Do konkursu przygotowano 13 serów. Komisja w składzie Wiesław Szczubełek – zastępca dyrektora MODR Warszawa, Anna Siewierska – MODR Warszawa, Danuta Arcipowska – MODR Warszawa, Jolanta Budzichowska – MODR Ostrołęka oraz Andrzej Niedźwiedzki – MODR Ostrołęka, oceniała walory smakowe oraz estetykę wykonania.
Ostatecznie wyłoniono trzech laureatów konkursu i przyznano jedno wyróżnienie.
• I miejsce otrzymała p. Krystyna Długokęcka za „Ser podpuszczkowy wędzony”
• II miejsce otrzymała p. Joanna Serafin za „Ser naturalny w zalewie”
• III miejsce otrzymała p. Monika Gawek za „Ser podpuszczkowy”
Wyróżnienie otrzymał p. Mariusz Mierzejewski za „Ser podpuszczkowy Mocek”.
Laureaci wezmą udział w drugim etapie konkursu, który odbędzie się w Urzędzie Marszałkowskim w Warszawie. Życzymy powodzenia i zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie serów w następnym roku.
1. Sery na słodko, ostro czy z przyprawami – każdy miłośnik sera znalazłby
coś dla siebie
2. Panie, poza umiejętnościami kulinarnymi, wykazały się także dużym
zmysłem artystycznym
3. Trzynaście serów, każdy inny – komisja miała ciężki orzech do zgryzienia
Tekst: Ewa Bielska
Zdjęcia: Andrzej Niedźwiedzki
MODR Oddział Ostrołęka