Przejdź do głównej treści
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej

Tradycje kulinarne od kilku lat są elementem działań podejmowanych przez  MODR Warszawa Oddział w Bielicach. W ostatnich latach żywność przygotowywana w oparciu o tradycyjne receptury cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno wśród konsumentów jak producentów.

Dowodem na to są szkolenia z udziałem wystawców, jak również konkursy na szczeblu gminnym, powiatowym i wojewódzkim. Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego jest kluczem do rozwoju regionu i szansą na podniesienie dochodów mieszkańców naszego terenu. Atrakcyjność wyrobów tradycyjnych i lokalnych, wytwarzanych zgodnie z regionalną recepturą,  przyciąga turystów, podkreśla specyfikę regionu i kształtuje jego wizerunek. Dlatego też szkolenie nt. Promocja regionu poprzez produkt tradycyjny i regionalny, które odbyło się 6 października  w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Sochaczewie zgromadziło ponad 70 osób.  Uczestnicy wysłuchali wykładu Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego nt. produktu tradycyjnego i regionalnego. Marzena Rogozińska - kierownik Wydziału Rolnictwa i Żywności w Urzędzie Marszałkowskim  przedstawiła zalety udziału w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Eugeniusz Mientkiewicz – ekspert w dziedzinie produkcji serów w Polsce przybliżył słuchaczom tematykę wyrobu  serów zagrodowych.

 

Jednym z punktów szkolenia była prezentacja laureatów tegorocznego konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Znalazły się tu takie produkty jak: chleb Janiaka, nalewka z derenia, sery Rosiaka. Pozostali to laureaci konkursów „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Produkty, które wzbudziły duże zainteresowanie to: marmolada z antonówki, szynka wiejska, pierogi, smalec wiejski, wyroby cukiernicze: pączki, pierniki, szarlotka, sernik tradycyjny, makowiec, pieróg z kapusty, szynka wielkanocna, ciastka ze skwarek oraz nalewki (miętówka, różana, z czeremchy, z aronii,  z kwiatu czarnego bzu, z malin, pigwy,  śliwek suszonych oraz miód pitny i krupnik).

Zaprezentowano też  nieprzebrane bogactwo spiżarni powiatu sochaczewskiego w tym boczniak kwaszony, przetwory z grzybów, tradycyjne wyroby wędliniarskie, smakowita solona słonina, aromatyczne nalewki i wina  domowej produkcji  oraz pierogi o różnych farszach.

Tego typu szkolenia i inne formy podejmowanych  przez nas działań pomagają identyfikować  wyroby tradycyjne, wytwarzane według starych receptur. Dlatego stare, tradycyjne receptury warte są odnajdywania i odtwarzania.

Szkolenie pozwoliło na nawiązanie kontaktów i wymianę doświadczeń, zdobycie informacji na temat możliwości wytwarzania  produktów tradycyjnych i regionalnych. Zostało zorganizowane dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego i Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich..

Magdalena Jankowska

MODR Oddział Bielice

 

(Od Redakcji)

Magdalena Jankowska – specjalistka ds. Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki w MODR O/Bielice  otrzymała,  podczas szkolenia, specjalne podziękowanie od Rady Powiatowej MIR Powiatu Sochaczewskiego za kultywowanie tradycji kulinarnych ziemi sochaczewskiej, które wręczył Zbigniew Tomaszewski przewodniczący Rady.

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Anna Kempińska
Zastępca dyrektora MODR Warszawa: Karol Remiszewski

ul. Czereśniowa 98, 02-456
tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Bielice

Dyrektor Oddziału: Wojciech Ćwikliński

Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Płock

Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
tel./fax: 24 269 77 00
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

Dyrektor Oddziału: Agata Sosińska-Osiecka

ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

MODR Warszawa oddział Radom

Dyrektor Oddziału: Bogusław Włodarczyk

ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

MODR Warszawa Oddział Siedlce

Dyrektor Oddziału: Dariusz Ślęczkowski

ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.