Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej
Tradycje kulinarne od kilku lat są elementem działań podejmowanych przez MODR Warszawa Oddział w Bielicach. W ostatnich latach żywność przygotowywana w oparciu o tradycyjne receptury cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno wśród konsumentów jak producentów.
Dowodem na to są szkolenia z udziałem wystawców, jak również konkursy na szczeblu gminnym, powiatowym i wojewódzkim. Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego jest kluczem do rozwoju regionu i szansą na podniesienie dochodów mieszkańców naszego terenu. Atrakcyjność wyrobów tradycyjnych i lokalnych, wytwarzanych zgodnie z regionalną recepturą, przyciąga turystów, podkreśla specyfikę regionu i kształtuje jego wizerunek. Dlatego też szkolenie nt. Promocja regionu poprzez produkt tradycyjny i regionalny, które odbyło się 6 października w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Sochaczewie zgromadziło ponad 70 osób. Uczestnicy wysłuchali wykładu Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego nt. produktu tradycyjnego i regionalnego. Marzena Rogozińska - kierownik Wydziału Rolnictwa i Żywności w Urzędzie Marszałkowskim przedstawiła zalety udziału w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Eugeniusz Mientkiewicz – ekspert w dziedzinie produkcji serów w Polsce przybliżył słuchaczom tematykę wyrobu serów zagrodowych.
Jednym z punktów szkolenia była prezentacja laureatów tegorocznego konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Znalazły się tu takie produkty jak: chleb Janiaka, nalewka z derenia, sery Rosiaka. Pozostali to laureaci konkursów „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Produkty, które wzbudziły duże zainteresowanie to: marmolada z antonówki, szynka wiejska, pierogi, smalec wiejski, wyroby cukiernicze: pączki, pierniki, szarlotka, sernik tradycyjny, makowiec, pieróg z kapusty, szynka wielkanocna, ciastka ze skwarek oraz nalewki (miętówka, różana, z czeremchy, z aronii, z kwiatu czarnego bzu, z malin, pigwy, śliwek suszonych oraz miód pitny i krupnik).
Zaprezentowano też nieprzebrane bogactwo spiżarni powiatu sochaczewskiego w tym boczniak kwaszony, przetwory z grzybów, tradycyjne wyroby wędliniarskie, smakowita solona słonina, aromatyczne nalewki i wina domowej produkcji oraz pierogi o różnych farszach.
Tego typu szkolenia i inne formy podejmowanych przez nas działań pomagają identyfikować wyroby tradycyjne, wytwarzane według starych receptur. Dlatego stare, tradycyjne receptury warte są odnajdywania i odtwarzania.
Szkolenie pozwoliło na nawiązanie kontaktów i wymianę doświadczeń, zdobycie informacji na temat możliwości wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych. Zostało zorganizowane dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego i Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich..
Magdalena Jankowska
MODR Oddział Bielice
(Od Redakcji)
Magdalena Jankowska – specjalistka ds. Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki w MODR O/Bielice otrzymała, podczas szkolenia, specjalne podziękowanie od Rady Powiatowej MIR Powiatu Sochaczewskiego za kultywowanie tradycji kulinarnych ziemi sochaczewskiej, które wręczył Zbigniew Tomaszewski przewodniczący Rady.