Poświętne – dzień poświęcony kukurydzy i burakom
Na terenie MODR Oddział Poświętne 15 września odbyła się impreza pn. XVIII Dzień Kukurydzy i Buraka.
Otwarcia dokonał pan Krzysztof Lech - p.o. dyrektora MODR Oddział Poświętne.
Dzień rozpoczął się od konferencji. Pierwszy wykład dotyczący racjonalnego nawożenia kukurydzy wygłosił dr hab. Sławomir Krzebietke z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Wykładowca podkreślił, że kukurydza z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników i wystawców z branży maszyn rolniczych, nasiennictwa, środków ochrony roślin i nawozów. Wynika to z rosnącego jej znaczenia. W kraju areał uprawy kukurydzy przekroczył już ponad milion hektarów i obecnie jest ona najważniejszą uprawianą rośliną jarą. Dr hab. S. Krzebietkie zwrócił uwagę na fakt, że ze względu na duże wymagania pokarmowe kukurydzy, nawożenie jej, musi być bardzo dokładnie zbilansowane. Nawożenie fosforem i potasem jest najbardziej efektywne, gdy nawozy są dobrze wymieszane z 10-20 cm warstwą gleby. Nawozy wieloskładnikowe stosować najlepiej pod orkę - jesienią lub na glebach lżejszych - pod wiosenne uprawki przedsiewne, 7-14 dni przed siewem nasion. Ważną rolę odgrywa również temperatura. Spadek temperatury poniżej optimum najbardziej hamuje pobieranie fosforu, potasu i magnezu, natomiast nie ma dużego wpływu na pobieranie azotu i wapnia. Zbyt wysoka temperatura w nocy może utrudniać pobieranie magnezu. Myślą przewodnią wykładu były słowa Seneki Młodszego „jeśli będziesz żyć w zgodzie z naturą nigdy nie będziesz głodny”.
Kolejny wykładowca dr Henryk Ławiński z firmy Pfeifer & Langen Polska S.A. omówił zasady racjonalnego nawożenia buraka cukrowego. Przedstawił ogólnie dostępny na stronie www.liz.pl, program LIZ – Dungpro, który bilansuje roczne zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe (P, K, Mg, Ca) oraz mikroelementy (Na, Cu, B, Mn) dla poszczególnych roślin (również buraka) uprawianych w płodozmianie. Program w obliczeniach uwzględnia między innymi takie czynniki jak: potrzeby pokarmowe plonu głównego i międzyplonu, wymywanie składników pokarmowych z gleby, zasobność gleby oraz wprowadzenie składników pokarmowych do gleby z resztek pożniwnych i nawozów organicznych.
Prelegent omówił także znaczenie podstawowych makroskładników w nawożeniu buraka cukrowego.
Azot jest tym składnikiem pokarmowym, który ma największe znaczenie plonotwórcze i decyduje o jakości technologicznej korzenia buraka cukrowego. 70 % azotu wykorzystywanego jest do budowy i utrzymania aparatu liściowego, a 30 % na rozwój korzeni buraka. Potas i fosfor są składnikami określanymi mianem pierwiastków warunkujących tzw. minimum wzrostu. Fosfor poprzez dodatni wpływ na wzrost korzeni zwiększa pobieranie wody i innych pierwiastków. Większa dostępność potasu oznacza lepszą efektywność plonotwórczą azotu. Niedobór potasu ogranicza transport azotanów do liści, co powoduje akumulację w korzeniach nisko cząsteczkowego białka, łatwo przyswajalnego przez patogeny. Magnez zwiększa pobieranie przez rośliny azotu z gleby co przedłuża okres funkcjonowania liścia, wydłuża okres asymilacji CO2 i poprzez to zmniejsza porażenie przez grzyby fakultatywne atakujące komórki roślin słabych, niedożywionych azotem np. chwościk buraka.
Producenci kukurydzy i buraka oraz inni uczestnicy konferencji otrzymali materiały opracowane przez wykładowców i specjalistów MODR (charakterystyki odmian buraka cukrowego i kukurydzy).
Pole doświadczalne i w tym roku było miejscem pokazów pracy maszyn, które zawsze cieszą się zainteresowaniem plantatorów. Zaprezentowano zbiór buraków cukrowych trzema kombajnami: Grimme, Holmer i Ropa. Pracownicy Pfeifer & Langen Glinojeck S.A. sprawdzali jakość wyoranych buraków. Pozostałe pokazy pracy maszyn to:
- pług dłutowy STROM Terraland (7 - lemieszowy),
- uprawa pasowa gleby – technologia Stripp-Till.
W tym roku na polu doświadczalnym 16 firm hodowlanych zaprezentowało 89 odmian kukurydzy oraz 5 hodowli buraka cukrowego pokazało 18 swoich odmian. Zwiedzający interesowali się charakterystykami eksponowanych odmian. Była to z pewnością wyjątkowa lekcja porównawcza różnych odmian kukurydzy i buraka cukrowego, które uprawialiśmy w tych samych warunkach glebowych i o tej samej technologii. Rolnicy zapoznali się z różnymi technologiami nawożenia, stosowania aktywatora, fungicydów, herbicydów i dokarmiania dolistnego w kukurydzy i buraku cukrowym. Tym samym miała miejsce konfrontacja osiągnieć świata nauki z praktyką.
Tradycyjnie pracownicy MODR Oddział Poświętne przygotowali stoiska z materiałami informacyjnymi i udzielali zainteresowanym fachowych porad. Informacjami służyli również przedstawiciele ARiMR, ANR, KRUS oraz firm pracujących na rzecz rolnictwa i jego otoczenia. Szczególnym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się tegoroczne snopki różnych odmian zbóż, a także wystawa bulw ziemniaka zebranych z pola doświadczalnego w Poświętnem.
Uczestników Dnia Kukurydzy i Buraka częstowaliśmy pożywną grochówką. Mamy nadzieję, że nasz impreza dla wielu rolników była to wyjątkową okazją do zapoznania się z najnowocześniejszymi rozwiązaniami, porównania upraw różnych odmian, oceny jakości pracy poszczególnych maszyn, czy różnych procesów technologicznych. Wierzymy, że zdobyta wiedza zaowocuje wykorzystaniem jej w gospodarstwach rolnych.
Zdjęcie nr 1. dr Henryk Ławiński z firmy Pfeifer & Langen Polska S.A.
Zdjęcie nr 2. dr Sławomir Krzebietke z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Zdjęcie nr 3. Dyrektor Krzysztof Lech przedstawia program konferencji.
Zdjęcie nr 4. Fachowe konsultacje.
Zdjęcie nr 5. Młodzież wraca z pól doświadczalnych.
Zdjęcie nr 6. Omówienie zalet pługa dłutowego.
Zdjęcie nr 7. Podczas spotkania serwowano grochówkę z poświęckiej restauracji.
Autorzy tekstu: Monika Górzyńska
Janusz Sychowicz
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska