Warsztaty serowarskie w Radomiu
Od 4 do 6 września 2018 r., w ramach projektu „ Przetwórstwo mleka na poziomie własnego gospodarstwa” – warsztaty serowarskie (realizacja Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020), w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu, przeprowadzone zostały warsztaty serowarskie dla trzech 20 osobowych grup, które przeprowadził Krzysztof Jaworski - serowar żuławski.
Uczestnicy poznawali sekrety wytwarzania serów i tworzyli własne kompozycje m.in.: mennonicką goudę, ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami i ser z masy parzonej. Przygotowanie sera wymagało nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również cierpliwości i dokładności. Każdy produkt smakował trochę inaczej, a wpływ na to miało mleko użyte do produkcji sera oraz enzymy i kultury bakterii, którymi zaprawiono mleko.
Zwieńczeniem warsztatów było wspólne wykonanie przez uczestników i serowara – ricotty (miękki rodzaj twarogu, który uzyskuje się z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Jest to kluczowy składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Jej popularność nie powinna dziwić chociażby z racji cennych wartości odżywczych – ricotta zawiera aż 5 razy więcej wapnia niż twaróg) oraz zaprezentowane zostały dwie propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego. Celem warsztatów była pomoc i przekazanie wiedzy, która może okazać się pomocna przy planowaniu i otwieraniu profesjonalnej serowni.
Organizatorzy dziękują uczestnikom i wykładowcom za udział w szkoleniu.
Tekst:
Aneta Domińczak
MODR Oddział Radom