Co nowego w uprawie borówki?
5 listopada w Radomiu odbyło się szkolenie pt. ”Uprawa borówki amerykańskiej alternatywą dla roślin jagodowych”. Organizatorem szkolenia był MODR Oddział Radom.
Szkolenie realizowane było w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019. Skierowane było do mieszkańców obszarów wiejskich, głównie rolników i przedsiębiorców działających w sektorze rolnym oraz doradców rolniczych. W spotkaniu uczestniczyło 65 osób, wśród których byli najwięksi producenci borówki amerykańskiej.
Celem operacji było przedstawienie producentom nowych kierunków rozwoju gospodarstwa, co za tym idzie zwiększenie ich dochodowości. Prezentowano innowacyjne rozwiązania w produkcji borówki amerykańskiej z uwzględnieniem najnowszych trendów, w takich obszarach jak: nowe technologie uprawy, innowacyjne metody nawożenia oraz ochrony roślin.
Zgromadzonych uczestników przywitał Marcin Kaca - dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Radom. Informacje dotyczące „Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich” przedstawił Robert Główka z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Radom. Wykładowca omówił główne i szczegółowe cele SIR, beneficjentów oraz korzyści wynikające z partnerstwa. Był też czas na praktyków, którzy podzielili się swoją wiedzą oraz doświadczeniem w produkcji borówki amerykańskiej.
Dr inż. Paweł Krawiec opowiedział o innowacjach przy zakładaniu, ochronie oraz prowadzeniu plantacji borówki amerykańskiej. Omówił zasady prawidłowego przygotowania podłoża do nasadzeń borówki, sposoby zakwaszania podłoża oraz utrzymania odpowiedniego pH. Podkreślał jak ważne jest odpowiednie dostarczanie nawozów mineralnych (uzależnione od fazy rozwojowej rośliny). Przedstawił w jaki sposób fazy fenologiczne wpływają na wytrzymałość poszczególnych części roślin na przymrozki (głównie wiosenne). Zwrócił szczególną uwagę na eliminację zachwaszczenia na plantacji oraz najważniejszy aspekt dla producentów, czyli kalkulację opłacalności produkcji tego gatunku.
Dr inż. Tomasz Krupa ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przedstawił innowacyjne metody w walce, o jakość owoców borówki na polu i po zbiorach. Podkreślił, że największym problemem w uprawie borówki są specyficzne wymagania glebowe: wymaga gleby lekkiej, wilgotnej i kwaśnej o pH ok. 3,5- 4,5. Jakość gleby w której rośnie roślina wpływa, na jakość owoców. Prelegent zobrazował w jaki sposób prawidłowo ciąć krzewy borówki, aby owoce miały odpowiednią średnicę oraz wybarwienie. Omówił również właściwe zachowania podczas zbioru by wydłużyć czas przechowywania jagód. Przedstawił charakterystykę odmian borówki skupiając się na odmianach najbardziej plennych, najsmaczniejszych, które cieszą się największym popytem na rynku.
Wykładowcom dziękujemy za wyczerpujące przedstawienie tematów, a uczestnikom za zaangażowanie i aktywny udział.
__F O T O R E L A C J A__
- Informacje dotyczące SIR przedstawił specjalista MODR Robert Główka
- Dr inż. Paweł Krawiec przedstawił nowości w uprawie borówki
- Dr inż. Tomasz Krupa mówił o ochronie borówki amerykańskiej
- Szkolenie otworzył Marcin Kaca - dyrektor MODR Oddział Radom
Tekst: Agnieszka Janiec
Zdjęcia: Milena Kosiec
MODR Oddział Radom