Spotkanie informacyjno-aktywizujące SIR w Radomiu za nami
16 listopada w na terenie MODR Oddział Radom odbyło się spotkanie informacyjno-aktywizujące w ramach sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w województwie mazowieckim. Otworzył je Wojciech Rzewuski - zastępca dyrektora MODR Warszawa. W spotkaniu uczestniczyli mieszkańcy obszarów wiejskich, potencjalni partnerzy SIR, rolnicy, przedstawiciele samorządów oraz jednostek pozarządowych zainteresowani współpracą na rzecz wdrażania innowacyjnych rozwiązań.
Omawiane podczas spotkania tematy cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy.
Marta Jusińska-Sołowiej z MODR Warszawa, przedstawiła temat „Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich”. Dr hab. Krystyna Stecka z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego omówiła temat „Wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego w produkcji cydru i konserwacji owoców i warzyw”, a dr hab. Dorota Konopacka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach przybliżyła temat „Suszenie owoców i warzyw: sposoby tradycyjne i technologie zaawansowane. Ostatnim omawianym zagadnieniem był temat „Probiotyki w produkcji wyrobów mięsnych”, który przedstawiła dr inż. Karolina Wójciak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
FOTORELACJA
{gallery}relacje/2015/spotkanie_sir_w_radomiu_za_nami/{/gallery}
Zdj.1. Spotkanie otworzył Wojciech Rzewuski.- zastępca dyrektora MODR Warszawa
Zdj.2. Marta Jusińska-Sołowiej z MODR Warszawa, temat Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zdj.3. dr hab. Krystyna Stecka z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Zdj.4. dr hab. Dorota Konopacka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach
Zdj.5. dr inż. Karolina Wójciak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Zdj.6. Uczestnicy spotkania
Zdj.7. Uczestnicy spotkania
Na spotkaniu w Radomiu gościliśmy 50 osób z obszaru działania Oddziału Radom.
Tekst i zdjęcia:
Agnieszka Maciejczak
MODR Oddział Radom