Przetwórstwo mleka – sposób na podniesienie dochodu w gospodarstwie. Działanie „Współpraca
16 października br. w miejscowości Nowy Drzewicz, w lokalu Ochotniczej Straży Pożarnej, odbyło się szkolenie przeprowadzone przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Bielice. Szkolenie na temat „Przetwórstwo mleka – sposób na podniesienie dochodu w gospodarstwie. Działanie „Współpraca”, odbyło się w ramach konkursu nr 2/2018 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów wiejskich, plan operacyjny na lata 2018-2019.
Celem szkolenia było wspieranie innowacji w rolnictwie, produkcji żywności na obszarach wiejskich, a także poszukiwanie partnerów KSOW do współpracy w ramach działania „Współpraca”.
W spotkaniu udział wzięli rolnicy, producenci mleka, a także doradcy rolniczy zainteresowani tematem przetwórstwa mleka. W sumie 35 osób.
Szkolenie otworzyła i powitała uczestników Małgorzata Cywkowska, kierownik TZDR w Żyrardowie.
Wykład na temat działania „Współpraca” przeprowadziła Agnieszka Rembiszewska z MODR Warszawa.
Tematyka poruszana w wykładzie Krzysztofa Jaworskiego - serowara żuławskiego, dotyczyła praktycznych umiejętności niezbędnych do samodzielnego wytwarzania różnych rodzajów sera. Wykładowca mówił również o przetwarzaniu mleka na małą skalę w warunkach domowych.
Uczestnicy poznali zagadnienia z historii serowarstwa, omówione zostały także techniki wytwarzania serów w różnych krajach. Była okazja poznać tajniki organizacji prostego i taniego warsztatu serowarskiego w zaciszu własnej kuchni lub zdobyć wiedzę o podstawowych zasadach prowadzenia dojrzewania serów. Zajęcia praktyczne odbywały się grupach, których zadaniem było wykonanie czerech rodzajów sera: sera gouda, sera domowego posypywanego różnymi ziołami, sera z masy parzonej, a także ricottę z serwatki. Uczestnicy szkolenia wykazali olbrzymie zainteresowanie i brali czynny udział w warsztatach.
Rolnicy, producenci mleka oraz doradcy rolniczy nabyli praktyczne umiejętności w produkcji serów, a także zapoznali się bliżej z zagadnieniem przetwórstwa mleka dzięki czemu podnieśli swoje kwalifikacje w pozyskiwaniu dobrej jakości serów.
Opracowała
Grażyna Adamczyk
MODR Oddział Bielice