Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Sieć na rzecz innowacji
w rolnictwie i na obszarach wiejskich

Bezpieczeństwo żywności - relacja z konferencji

28 września br. w Chodowie koło Siedlec odbyła się konferencja nt. „Bezpieczeństwo żywności – dobra praktyka higieniczna i produkcyjna przy wytwarzaniu żywności w warunkach domowych. Udział wzięło w niej sześćdziesięciu rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, organizacji pozarządowych i przedstawicieli doradztwa rolniczego z terenu wschodniego Mazowsza.

Po powitaniu uczestników przez Józefa Jana Romańczuka - dyrektora MODR Oddział Siedlce, wykład wprowadzający pt. „Bezpieczeństwo żywności - czy wiesz co produkujesz i jesz” wygłosiła prof. dr hab. Katarzyna Antosik z Wydziału Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo - Humanistycznego w Siedlcach.

Prelegentka przedstawiła najnowszą wiedzę, głównie w zakresie zagrożeń żywności i możliwości ich eliminowania. Stwierdziła, że z powodu zanieczyszczeń krzyżowych, potencjalnie każda żywność może stać się źródłem zakażenia. Jej zdaniem każdy człowiek  odgrywa istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na stół”.

Podstawowe wymogi sanitarno - higieniczne przy produkcji żywności w warunkach domowych przybliżyła uczestnikom konferencji mgr inż. Bogumiła Sawicka z SANEPiD-u. Prelegentka zwróciła uwagę na konieczność oddzielenia życia prywatnego od działań produkcyjnych, co często, jak stwierdziła, okazuje się bardzo trudne i wymaga ogromnej samodyscypliny. Produkcja żywności w warunkach domowych w celu wprowadzenia do obrotu (z uwagi na ograniczoną przestrzeń i wyposażenie), wymaga szczególnego zachowania higieny.  Podstawą do rozwoju małego przetwórstwa w gospodarstwach rolnych są wytyczne dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP i GMP). Uczestnikom konferencji zostały przybliżone obszary obu praktyk tj.: lokalizacja (miejsce) i czas prowadzonych działań, wyposażenie i sprzęt, zaopatrzenie w wodę, zabezpieczenie przed szkodnikami i zwierzętami, procesy mycia i dezynfekcji, higiena osobista wytwórcy, zaopatrzenie i kontrola surowca, przetwarzanie, czyli czynności produkcyjne, identyfikowalność i oznakowanie wyrobów,  przechowywanie na wszystkich etapach oraz transport. Szczególną uwagę podczas konferencji zwrócono na omówienie zasad znakowania (etykietowania) żywności, a temat ten cieszył się szczególnie dużym zainteresowaniem.  Podczas swojego wystąpienia, prelegentka przedstawiła wiele praktycznych wskazówek z zakresu omawianych zagadnień oraz udzieliła fachowych odpowiedzi na licznie zadawane pytania. Rozwiane zostały wszelkie wątpliwości dot. zasad bezpiecznego wytwarzania żywności w warunkach domowych.

Kolejną częścią konferencji była wymiana doświadczeń i prezentacja działalności prowadzonych przez mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie rolniczego handlu detalicznego. Swoją działalność przedstawiła Aleksandra Siwińska z gminy Ceranów, Agnieszka Cieciera z gminy Siedlce i p. Agnieszka Piętka z gminy Osieck. Licznymi osiągnięciami pochwaliły się również Koła Gospodyń Wiejskich: w Strzale, Białkach i Niemojkach.

Niewątpliwym atutem konferencji był bogaty program - zarówno wykłady jak i prezentacja działalności prowadzonych przez mieszkańców wsi umożliwiły podniesienie wiedzy i wymianę doświadczeń w zakresie nowych, innowacyjnych możliwości produkcji żywności w warunkach domowych w celu wprowadzenia jej do obrotu. 

Organizatorem konferencji był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach. Konferencję przeprowadzono w ramach operacji „Bezpieczeństwo żywności – dobra praktyka higieniczna i produkcyjna przy wytwarzaniu żywności w warunkach domowych” , realizowanej w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

__F O T O R E L A C J A__

1. uroczyste powitanie - dyrektor MODR oddział Siedlce
2. wykład prof. dr hab. Katarzyna Antosik
3. wykład mgr inż. Bogumiła Sawicka
4. wymiana doświadczeń - Aleksandra Siwińska
5. wymiana doświadczeń - Agnieszka Piętka
6. wymiana doświadczeń - Agnieszka Cieciera
7. wymiana doświadczeń - KGW w Strzale
8. rejestracja uczestników

Maria Sudnik
MODR Oddział Siedlce

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.