Produkcja wołowiny w systemie jakości QMP
QMP (Quality Meat Program) - to system certyfikacji mięsa wołowego, stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina QMP pozyskiwana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym, które doskonale sprawdza się kuchni.
W efekcie współpracy Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego powstał film, w którym przybliżona została produkcja wołowiny w systemie jakości QMP. Temat przedstawił Marcin Adamczyk z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Postępujące zmiany klimatyczne prowadzą do zachwiania równowagi wodnej w środowisku. Woda jest głównym zasobem dla produkcji roślinnej i zwierzęcej. Zmiany klimatu generują wahania temperatury i opadów, zmuszają rolników do przemyślenia strategii uprawy roślin i hodowli zwierząt w warunkach okresowych niedoborów wody.
Te niekorzystne warunki pogodowe negatywnie przełożyły się na stan i kondycję większości upraw, a tym samym na wielkość i jakość uzyskanych plonów. W skrajnych przypadkach susza doprowadziła do całkowitej ich utraty. Walka z tymi zagrożeniami to konieczność szukania nowych rozwiązań mających za zadanie niwelować niekorzystne warunki.
Pierwszym krokiem, aby przeciwdziałać negatywnym skutkom zmian klimatycznych na rolnictwo jest zidentyfikowanie zagrożeń, a następnie wybór środków zaradczych na poziomie gospodarstw.
Aby znaleźć nowe rozwiązania przystąpiliśmy do realizacji operacji „Rolnictwo wobec zmian klimatu”, która realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Celem operacji jest ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w obszarze skutków zmian klimatu i jego wpływu na rolnictwo mazowieckiej wsi. Cel operacji zrealizowany jest poprzez upowszechnienie wiedzy i doświadczeń we wdrażaniu innowacji mających na celu niwelowanie skutków zmian klimatu w produkcji rolniczej oraz działalności pozarolniczej.
W ramach operacji powstanie 30 filmów informacyjnych, w których skorzystamy z doświadczenia oraz wiedzy naukowej jednostek naukowo badawczych.
Magdalena Kowalewska
MODR Warszawa
FILM https://www.youtube.com/watch?v=CnY6JUd6Zbo&list=PLkqHHB-dLESJrSk2Xbrm7bU0yF1_qLm65&index=18
System jakości QMP narzędziem do realizacji Europejskiego Zielonego Ładu w produkcji wołowiny
1. W związku z przygotowywanym wejściem strategii Europejskiego Zielonego Ładu przed polskimi rolnikami stoją duże wyzwania ale również zagrożenia związane z dostosowaniem swojej produkcji do tych wymogów, np. 25% upraw w Polsce ma być prowadzonych w ramach rolnictwa ekologicznego.
2. Również chów i hodowla zwierząt ma swoje wyzwania przede wszystkim w zakresie zwiększania dobrostanu zwierząt, redukcji emisji gazów czy usunięcia antybiotyków
3. Strategia od pola do stołu nakłada na wszystkich uczestników łańcucha wartości duże wymagania aby żywność, która trafia do konsumenta była wiadomego pochodzenia oraz wysokiej jakości.
4. Systemy jakości żywności zarówno te ogólnoeuropejskie, takie jak RE, czy też krajowe systemy stanowić będą ważny element tej układanki.
5. Quality Meat Program QMP jest krajowym system jakości żywności w zakresie produkcji wołowiny. Został on uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2009, a w roku 2019 notyfikowany przez KE.
6. QMP jest jednym system jakości w sektorze wołowiny i stanowi on wyznacznik i schemat do produkcji wysokiej jakości wołowiny na każdym etapie łańcucha wartości.
7. W ramach systemu występują standardy dla producentów żywca wołowego, producentów pasz, transportu i zakładów mięsnych. Już teraz jest to gwarancja, że wołowina, która trafia do konsumenta jest najwyższej jakości przy zachowaniu bardzo wysokich warunków dobrostanu, zmniejszonego użycia antybiotyków oraz działań prośrodowiskowych.
8. Skupmy się na producentach żywca. Bo to właśnie rolnicy stanowią pierwszy bardzo ważny element całości.
9. W ramach systemu jakości QMP producenci muszą:
- współpracować z lekarzem weterynarii przede wszystkim przy bieżącej obsłudze stada, ale również przy zabiegach dekoronizacji czy kastracji, plan kontroli zdrowia bydła,
- zwierzęta muszą być chowane w czystości, w odpowiednich warunkach wewnętrznych, ale także pastwiska muszą odpowiadać stawianych standardom
- plan żywienia jest bardzo ważnym elementem, który wpływa nie tylko na zdrowie zwierząt ale również na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych
- dostawcy paszy muszą być certyfikowani w ramach QMP lub GMP+ lub innego równoważnego, w przypadku pasz własnej produkcji muszą one spełniać takie same wymagania, które podlegają weryfikacji laboratoryjnej
- antybiotyki są podawane tylko w określonym sytuacjach, a taka sztuka jest zaznaczana w książce zdrowia
- system bezuwięziowy to podstawa
- transport musi spełniać warunki powierzchniowe, ponadto od samego załadunku, do przewożenia oraz grupowania bydła muszą być spełnione wymogi
- jeśli bydło jest trzymane na zewnątrz to zadaszenie, stały dostęp do paszy i poidła
- poskromy i przepędy do obsługi bydła
- odpowiedzialność środowiska i neutralność klimatyczna, redukcja emisji gazów, wykorzystanie i gospodarowanie gnojówką i gnojowicą
- bezpieczeństwo i higiena pracy – szkolenia
- efektywność ekonomiczna – biznesplan, wskaźniki efektywności
10. PZPBM jako administrator systemu QMP dokłada wszelkich starań aby rozwijać system i żeby był wiarygodny i dawał pewność każdemu uczestnikowi łańcucha wartości powtarzalności i wysokiej jakości dostaw. Również konsumentowi. Obecnie w systemie jest kilkuset uczestników, którzy również rozwijają swoją produkcję razem z systemem QMP. Warto już teraz dołączyć aby za te 2 lata być gotowym na wyzwania i mieć dostosowaną produkcję do wysokich wymogów rynku.
Marcin Adamczyk
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego