Zagrożenia w przetwórstwie rolno-spożywczym
Świadomy konsument wie w jaki sposób powstały produkty, które znajduje na półkach sklepowych, a także jak ich produkcja wpływa na środowisko zdrowie. Świadomy konsument stara się odżywiać zdrowo i potrafi ze zrozumieniem czytać składy produktów na etykietach. Dlatego wyroby produkowane w gospodarstwie rolnym należą do coraz bardziej poszukiwanych produktów.
W efekcie współpracy Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, powstał film, w którym przybliżone zostały zagrożenia w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Temat technologii przetwarzania żywności wobec zmian klimatu przedstawił prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Aby znaleźć nowe rozwiązania przystąpiliśmy do realizacji operacji „Rolnictwo wobec zmian klimatu”, która realizowana jest w ramach Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Celem operacji jest ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w obszarze skutków zmian klimatu i jego wpływu na rolnictwo mazowieckiej wsi. Cel operacji zrealizowany jest poprzez upowszechnienie wiedzy i doświadczeń we wdrażaniu innowacji mających na celu niwelowanie skutków zmian klimatu w produkcji rolniczej oraz działalności pozarolniczej.
W ramach operacji powstanie 30 filmów informacyjnych, w których korzystamy z doświadczenia oraz wiedzy naukowej jednostek naukowo badawczych.
Magdalena Kowalewska
MODR Warszawa