Innowacje w działalności pozarolniczej
W ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach, zrealizował operację pn. „Innowacje w działalności pozarolniczej”.
Celem operacji było ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w obszarze działalności pozarolniczej.
W ramach operacji zrealizowano konkurs „Innowacje w agroturystyce” oraz wydano dwie publikacje „Agroturystyka wschodniego Mazowsza - przykłady innowacyjnych rozwiązań” (nakład 3 tys. egz.) i „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna jako podstawa do rozwoju innowacyjnego przetwórstwa żywności w warunkach domowych” (nakład 5 tys. egz.).
Konkurs „Innowacje w agroturystyce” skierowany został do rolników, mieszkańców wsi z terenu powiatów: garwolińskiego, łosickiego, mińskiego, siedleckiego, sokołowskiego, węgrowskiego, otwockiego i wołomińskiego, prowadzących działalność agroturystyczną. Zgodnie z regulaminem, kryteriami oceny w konkursie były: innowacyjność przedsięwzięcia, standard świadczonych usług agroturystycznych, wykorzystanie dobrego pomysłu do poszerzenia oferty gospodarstwa, atrakcyjność oferty agroturystycznej i promocja działalności. Innowacje, w zgłoszonych do konkursu gospodarstwach, dotyczyły zarówno przygotowania bazy rekreacyjnej jak i żywieniowej i noclegowej.
W konkursie zwyciężyli:
I miejsce – Anna i Grzegorz Bobińscy z Klepaczewa (gmina Sarnaki, powiat łosicki)
II miejsce- Anna Michalik z Wólki Dłużewskiej (gmina Siennica, powiat miński)
III miejsce – Ewa Czajka z Borzych (gmina Liw, powiat węgrowski)
Wyróżnienia:
Katarzyna i Bartłomiej Latos z Henrysina (gmina Kosów Lacki, powiat sokołowski)
Sławomir Sobiepanek z Głęboczycy (gmina Dobre, powiat miński)
Laureaci otrzymali puchary, nagrody pieniężne i dyplomy.
Publikacja „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna jako podstawa do rozwoju innowacyjnego przetwórstwa żywności w warunkach domowych”, stanowi i źródło wiedzy przydatnej dla każdego, kto chce produkować bezpieczną żywność. Szczególnie skierowana jest do gospodarstw agroturystycznych, rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) oraz podmiotów działających na rynku spożywczym, przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, w celu wprowadzenia do obrotu.
Publikacja „Agroturystyka wschodniego Mazowsza - przykłady innowacyjnych rozwiązań” - zawiera opisy i zdjęcia gospodarstw agroturystycznych prowadzonych przez laureatów konkursu „Innowacje w agroturystyce” oraz prezentuje ofertę agroturystyczną 59 gospodarstw wschodniego Mazowsza. Przedstawione w niej innowacje, stanowią istotny czynnik wpływający na rozwój prezentowanych gospodarstw agroturystycznych oraz dostosowanie ich do wzrastających wymagań rynku. Publikacja jest wsparciem dla mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie podejmowania innowacyjnych działań w kierunku prowadzenia działalności turystycznej, agroturystycznej i edukacyjnej.
Produkcja domowa jest działalnością innowacyjną, stwarza szanse dla osób, które chcą wypróbować swoje możliwości, bez dużych nakładów na początku.
Zdaniem autora publikacji, odpowiedzialna produkcja żywności wymaga wiedzy z zakresu prawa, towaroznawstwa, technologii produkcji, przechowalnictwa itd. Im trudniejsze są warunki przestrzenno-lokalowe, tym istotniejsze jest przestrzeganie właściwych wymogów sanitarnych. Podstawą sukcesu w produkcji bezpiecznej żywności jest znajomość zagrożeń występujących na poszczególnych etapach, zrozumienie wzajemnych zależności i dokonywanie świadomych wyborów. Planując produkcję żywności w domu w celu sprzedaży dla konsumenta, należy przeprowadzić analizę swoich kompetencji, czasu, jakim dysponujemy, potrzebnej przestrzeni i powierzchni, wyposażenia i sprzętu oraz możliwości oddzielenia planowanych czynności od codziennego przebiegu życia rodzinnego.
W publikacji przedstawiono charakterystykę zagrożeń, wytyczne dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), wybrane podstawy prawne oraz liczne praktyczne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa wytwarzanej w warunkach domowych żywności.
1. Anna i Grzegorz Bobińscy - laureaci I miejsca
2. Anna Michalik - laureatka II miejsca
3. Ewa Czajka laureatka III miejsca
4. Kajaki i katamaran w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem
5. Statek w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem
6. Wieża widokowo- rekreacyjna ze zjeżdżalnią w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem
Maria Sudnik
MODR Oddział Siedlce