Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Sieć na rzecz innowacji
w rolnictwie i na obszarach wiejskich

Innowacje w działalności pozarolniczej

W ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Siedlcach, zrealizował operację pn. „Innowacje w działalności pozarolniczej”.

Celem operacji było ułatwianie wymiany wiedzy fachowej oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich w obszarze działalności pozarolniczej.

W ramach operacji zrealizowano konkurs „Innowacje w agroturystyce” oraz  wydano dwie publikacje „Agroturystyka wschodniego Mazowsza  - przykłady innowacyjnych rozwiązań” (nakład 3 tys. egz.)  i „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna jako podstawa do rozwoju innowacyjnego przetwórstwa żywności w warunkach domowych” (nakład 5 tys. egz.).

Konkurs „Innowacje w agroturystyce” skierowany został do rolników, mieszkańców wsi z terenu powiatów: garwolińskiego, łosickiego, mińskiego, siedleckiego, sokołowskiego, węgrowskiego, otwockiego i wołomińskiego, prowadzących działalność agroturystyczną. Zgodnie z regulaminem, kryteriami oceny w konkursie były: innowacyjność przedsięwzięcia, standard świadczonych usług agroturystycznych, wykorzystanie dobrego pomysłu do poszerzenia oferty gospodarstwa, atrakcyjność oferty agroturystycznej i promocja działalności. Innowacje, w zgłoszonych do konkursu gospodarstwach, dotyczyły zarówno przygotowania bazy rekreacyjnej jak i żywieniowej i noclegowej.

W konkursie zwyciężyli:

I miejsce – Anna i Grzegorz Bobińscy z Klepaczewa  (gmina Sarnaki, powiat łosicki)

II miejsce- Anna Michalik z Wólki Dłużewskiej (gmina Siennica, powiat miński)

III miejsce – Ewa Czajka z  Borzych (gmina Liw, powiat węgrowski)

Wyróżnienia:

Katarzyna i Bartłomiej  Latos z  Henrysina (gmina  Kosów Lacki, powiat sokołowski)

Sławomir Sobiepanek z Głęboczycy (gmina Dobre, powiat miński)

Laureaci otrzymali puchary, nagrody pieniężne i dyplomy.

Publikacja „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna jako podstawa do rozwoju innowacyjnego przetwórstwa żywności w warunkach domowych”, stanowi i źródło wiedzy przydatnej dla każdego, kto chce produkować bezpieczną żywność. Szczególnie skierowana jest do gospodarstw agroturystycznych, rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego  (RHD) oraz podmiotów działających na rynku spożywczym, przygotowujących żyw­ność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy miesz­kalne, w celu wprowadze­nia do obrotu.

PublikacjaAgroturystyka wschodniego Mazowsza - przykłady innowacyjnych rozwiązań” - zawiera opisy i zdjęcia gospodarstw agroturystycznych prowadzonych przez laureatów konkursu „Innowacje w agroturystyce” oraz prezentuje ofertę agroturystyczną 59 gospodarstw wschodniego Mazowsza. Przedstawione w niej  innowacje, stanowią  istotny czynnik wpływający na rozwój prezentowanych gospodarstw agroturystycznych oraz dostosowanie ich do  wzrastających wymagań rynku. Publikacja jest wsparciem dla mieszkańców obszarów wiejskich w zakresie podejmowania innowacyjnych działań w kierunku prowadzenia działalności turystycznej, agroturystycznej i edukacyjnej.

Produkcja domowa jest działalnością innowacyjną, stwarza szanse dla osób, które chcą wypróbować swoje możliwości, bez dużych nakładów na początku.

Zdaniem autora publikacji, odpowiedzialna produkcja żywności wymaga wiedzy z zakresu prawa, towaroznawstwa, technologii produkcji, przechowalnictwa itd. Im trudniejsze są warunki przestrzenno-lokalowe, tym istotniejsze jest przestrzeganie właści­wych wymogów sanitarnych.  Podstawą sukcesu w produkcji bezpiecznej żywności jest znajomość zagro­żeń występujących na poszczególnych etapach, zrozumienie wzajemnych zależności i dokonywanie świadomych wyborów.  Planując produkcję żywności w domu w celu sprzedaży dla konsumenta, należy przeprowadzić analizę swoich kompetencji, czasu, jakim dysponujemy, potrzebnej przestrzeni i powierzchni, wyposażenia i sprzętu oraz możliwości oddzielenia planowanych czynności od codziennego przebiegu życia rodzin­nego.

W publikacji przedstawiono charakterystykę zagrożeń, wytyczne dobrej prak­tyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), wybrane pod­stawy prawne oraz liczne praktyczne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa wytwarzanej w warunkach domowych żywności.

1. Anna i Grzegorz Bobińscy - laureaci I miejsca

 2. Anna Michalik - laureatka II miejsca

3. Ewa Czajka laureatka III miejsca

4. Kajaki i katamaran w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem

5. Statek w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem

6. Wieża widokowo- rekreacyjna ze zjeżdżalnią w gospodarstwie Wypoczynek nad Bugiem

Maria Sudnik

MODR Oddział Siedlce

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.