Innowacje łąkowo-pastwiskowe
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Siedlce po raz kolejny, zainicjował szkolenia dotyczące innowacyjnych rozwiązań na łąkarskich warsztatach terenowych, dla rolników, którzy mogą przekazane informacje wykorzystać w zarządzaniu łąkami w swoich gospodarstwach.
Od 16 do 18 czerwca br. na terenie gmin: Zbuczyn, Olszanka i Grębków odbył się cykl szkoleń w formie warsztatów terenowych pn. "Innowacje łąkowo-pastwiskowe w produkcji mleka i wołowiny". Zagadnienie przybliżał uczestnikom prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz z Uniwersytetu Techniczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, który wprowadził uczestników do szkolenia słowami wiersza Leszka Wójtowicza „Jak trawa”:
„Pośród roślin co zdobią nasz szalony glob
Jedna zwłaszcza mnie wzrusza – wciąż słońca ciekawa
Nie jest to smukła róża ni potężny dąb
Ale trawa – zielona trawa
Mogą przejść po niej czołgi bezlitosnych wojsk
Może tłum ją stratować w radosny karnawał
Ale ona podźwignie wątłą postać swą
Dzielna trawa – zielona trawa…”
Fundamentalnym celem prowadzonych warsztatów łąkarskich i seminariów terenowych organizowanych przez MODR Oddział Siedlce, dla producentów mleka i wołowiny, było zaznajomienie rolników ze sposobem klasyfikacji zbiorowisk łąkowo-pastwiskowych, doskonaleniem umiejętności określenia składu botanicznego łąk trwałych oraz polowych użytków zielonych, procentowym udziałem gatunków traw i roślin motylkowych w runi tz. Liczbą Wartości Użytkowej.
W Liczbie Wartości Użytkowej (zakres od - 3 do + 10), najniższe wartości przypisuje się gatunkom trującym, wybitnie szkodliwym, a najwyższe - najwartościowszym trawom, koniczynom i lucernie. Wizytując łąki i pastwiska w różnych gospodarstwach, określono ich skład botaniczny i procentowy udział gatunków w runi. Na podstawie tych parametrów został obliczony wskaźnik Wartości Użytkowej Łąki tzw. WUŁ
Od tej jednej końcowej wartości liczbowej, zależą efekty produkcyjne bydła mlecznego i mięsnego. Na wielu łąkach i pastwiskach nie tylko tych warsztatowych, ale całej Polski wynika, że wskaźnik WUŁ, ma ścisły związek z efektywnością chowu i hodowli przeżuwaczy. W chowie bydła mięsnego każdemu punktowi wskaźnika WUŁ w zakresie od 1 do 10 odpowiada około 100 gramowy dzienny przyrost masy ciała u 1 Dużej Jednostki Przeliczeniowej (DJP – 500 kg).
Chów bydła karmionego miernymi paszami z łąk i pastwisk jest nieefektywny. Wraca do swych ewolucyjnych korzeni, dostosowując się do ubogich warunków. Podobne korelacje wykazano u krów mlecznych. Krowy o produkcyjności 9000-10000 kg mleka, powinny otrzymywać ruń o wartości wskaźnika 9-10.
Jest to możliwe dzięki zastosowaniu zakładanych na najlepszych stanowiskach polowych upraw: lucerny, lucerny z trawami i koniczyn. Każde obniżenie wartości wskaźnika WUŁ o jeden punkt, zmniejsza ich efektywność produkcyjną o około 1000 kg mleka. Ziołoroślowe łąki ze wskaźnikiem w granicach 4,1-6,0, nadają się najbardziej dla krów o rocznej wydajności od 4100 do 6000 litrów mleka. Zbiorowiska z turzycami, śmiałkiem darniowym, kłosówką wełnistą, trzciną pospolitą, sitami, jaskrami, skrzypami, o wskaźniku mniejszym od 4,0, mają niewielką wartość i mogą mieć znaczenie tylko w ekstensywnym chowie bydła.
Szkolenie odbyło się głównie na łąkach kośnych przed i po renowacji oraz na lucerniakach. Uczestnicy szkolenia rozpoznawali trawy, dokonywali doboru ich do danego siedliska, określając ich wartość pokarmową w stosunku do wydajności mlecznej krów czy produkcji bydła mięsnego w swoich gospodarstwach - bo to jest cel ekonomiczny do którego wszyscy rolnicy dążą. Uczestnicy szkolenia na pewno zapamiętają i zastosują cenne wskazówki prof. R. Łyszczarza. Wykładowca w praktycznej, łatwej i zrozumiałej dla uczestników formie, przekazał mnóstwo innowacyjnych osiągnięć nauki, do zastosowania na danym siedlisku, do danego zbiorowiska traw i zasobów wody gruntowej.
Autorka niniejszej relacji, podczas warsztatów zachęcała do partnerstwa i współdziałania w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Przedstawiła możliwości, jakie stwarza przed rolnikami PROW 2014-2020 w zakresie wdrażania innowacji i rozwiązywania problemów mazowieckiej wsi dzięki najnowszym osiągnięciom nauki.
W szkoleniu uczestniczył Józef Jan Romańczuk, dyrektor Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział Siedlce, który przywitał gości.
Szkolenia odbyły się w ramach operacji pn. „Innowacje łąkowo-pastwiskowe w produkcji mleka i wołowiny”, w ramach realizacji Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan Operacyjny na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Celem operacji było poszukiwanie partnerów do współpracy w ramach działania „Współpraca” poprzez wspieranie tworzenia sieci kontaktów pomiędzy rolnikami, przedsiębiorcami rolnymi, doradcami, przedstawicielami instytucji naukowych, przedstawicielami instytucji rolniczych i około rolniczych wspierających wdrażanie innowacji na obszarach wiejskich w zakresie wypracowania nowych, rozwiązań w produkcji pasz objętościowych z TUZ w zmieniających się warunkach klimatycznych, celem pozyskania zdrowej żywności. Dzięki operacji zostały nawiązane kontakty pomiędzy uczestnikami operacji, które mogą stanowić podstawę do stworzenia potencjalnej grupy operacyjnej zainteresowanej szukaniem innowacyjnych rozwiązań w zakresie produkcji mleka i wołowiny.
Fotorelacja:
Józef Romańczuk Dyrektor MODR Oddział Siedlce otwiera 2 dzień warsztatów
Ocena i analiza prowadzona przez wykładowcę
Szczegółowa analiza prowadzona przez prof. dr hab. Romana Łyszczarza
Teoria z praktyką podczas szkolenia a wartość użytkowa użytków zielonych
Uczestnicy pod okiem prof. Romana Łyszczarza oceniają zbiorowisko traw na łące
W gospodarstwie Grzegorza Radzikowskiego na wzorowym lucerniaku
W gospodarstwie rodzinnym Barbary i Leszka Duszaków
Wykład podczas szkolenia terenowego
Wykład podczas szkolenia terenowego
Wzorowy lucerniak przed drugim koszeniem
Tekst i zdjęcia :
Bożena Głuchowska
MODR Oddział Siedlce