Przedsiębiorcze kobiety w Poświętnem
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku zorganizował 8 kwietnia XVII konferencję pt. „Kobieta przedsiębiorcza w Unii Europejskiej - nowe wyzwania i nowe możliwości”. Wzięło w niej udział ok. 100 przedsiębiorczych kobiet zrzeszonych i aktywnie działających w Kołach Gospodyń Wiejskich na terenie woj. mazowieckiego.
Tematyka konferencji dotyczyła innowacyjnych metod przetwórstwa owoców i warzyw, w tym głównie w zakresie sporządzania kiszonek, ale również kwestie związane z pozyskiwaniem środków finansowych na działania podejmowane przez KGW i ich rozliczaniem.
Wykłady poprowadzili:
- dr Anna Wrzodak – Instytut Ogrodnictwa Skierniewice – tematy wykładów:
-„Warzywa kiszone – aktualne problemy, zastosowanie kultur starterowych, nowe technologie poprawiające jakość produktów kiszonych”,
-„Innowacyjne technologie przetwórcze dyni, buraka ćwikłowego i papryki – gotowe receptury na nowe produkty”,
- Magda Stefaniak – dietetyk kliniczny Płońsk – temat wykładu „Proces zmiany nawyków żywieniowych sukcesem kobiety przedsiębiorczej”,
- Marcin Malatyński – kierownik BP ARiMR w Płońsku i Adam Derdzikowski – pełnomocnik ds. KGW BP ARiMR w Płońsku – temat wykładu „Możliwości pozyskania środków zewnętrznych na działania podejmowane przez Koła Gospodyń Wiejskich”,
- Monika Jackowska - Urząd Skarbowy w Płońsku – temat wykładu „Rozliczenie podatkowe KGW z pozyskanych dotacji”.
Słuchaczki utwierdzone zostały w przekonaniu, że warto jeść kiszonki i dowiedziały się jakie warzywa i owoce można kisić. Poznały też historię fermentacji, podstawowe techniki fermentacyjne, technologie kwaszenia ogórków i kapusty, innowacyjne technologie przetwórcze dyni, buraka ćwikłowego i papryki.
Podczas konferencji zaprezentowano gotowe receptury na wykonanie pełnowartościowych soków z warzyw, smoothies, dyni pieczonej, past ziołowo-dyniowych, przecierów i past dla dzieci, kiszonek z dyni, buraków i papryki.
Omówiono wartości odżywcze, zawartość składników mineralnych i witamin oraz właściwości prozdrowotne sporządzonych produktów i kiszonek.
Zdobyta wiedza poszerzyła znacznie umiejętności w obszarze przetwórstwa lokalnego, w szczególności w zakresie innowacyjnego przetwórstwa owoców i warzyw, co skutkować może podjęciem decyzji o uruchomieniu działalności przetwórczej w ramach KGW lub na bazie własnych gospodarstw rolnych, tym samym poprawą warunków i jakości życia na wsi.
Kobiety w biznesie to piękniejsza twarz przedsiębiorczości. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się wykład dietetyka klinicznego Magdy Stefaniak. Słuchaczki zadawały dużo pytań związanych z utrzymaniem dobrego zdrowia, kondycji fizycznej i zachowaniem szczupłej sylwetki. To przecież dla przedsiębiorczej kobiety zagadnienia równie ważne jak sukces w biznesie.
Większość kobiet uczestniczących w konferencji to członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Od 1 kwietnia 2022 r. KGW mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na działalność statutową. Podobnie jak w poprzednich latach wniosek o przyznanie pomocy może być złożony przez koło gospodyń wiejskich, które jest wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich. Obecnie jest w nim zarejestrowanych ponad 10,8 tys. kół – z czego niemal 1,5 tys. działa na Mazowszu. Jeśli chodzi o wysokość pomocy, to w stosunku do tej przyznawanej w 2021 r., ani pula środków: 70 mln zł, ani stawki nie uległy zmianie. Wsparcie pozostaje uzależnione od liczby członków koła i wynosi: 5 tys. zł – dla tych liczących nie więcej niż 30 osób, 6 tys. zł – jeśli ich liczba mieści się w przedziale 31-75 oraz 7 tys. zł – w przypadku jeszcze liczniejszych kół. Dofinansowanie można przeznaczyć na realizację celów statutowych koła, ale także wykorzystać, by rozwijać regionalną kulturę ludową. W minionym roku koła gospodyń wiejskich otrzymaną z ARiMR pomoc przeznaczały najczęściej m.in. na zakup biletów na wyjazdy kulturalne, sportowe i szkoleniowe; wyposażenia wiejskich świetlic, zakupy sprzętu AGD oraz naczyń czy strojów na imprezy okolicznościowe. Wykładowcy reprezentujący Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozwiali wszystkie wątpliwości związane z pozyskiwaniem środków zewnętrznych na działania podejmowane przez kobiety działające w ramach Kół Gospodyń Wiejskich, a przedstawicielka Urzędu Skarbowego udzieliła wyczerpujących odpowiedzi na pytania kobiet związane z rozliczaniem podatkowym pozyskanych dotacji. Wyjaśniła na co zwracać uwagę wydatkując środki finansowe, jak dokumentować poniesione wydatki, aby nie mieć problemów z ich rozliczaniem.
Konferencja była okazją do promocji dziedzictwa kulturowego mazowieckiej wsi, różnych form przedsiębiorczości wiejskiej ze szczególnym uwzględnieniem tematyki dziedzictwa kulinarnego. W czasie jej trwania, w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym prezentowany był dorobek lokalnych twórców rękodzieła ludowego, związany z tradycją świąt wielkanocnych, przygotowany przez kobiety zrzeszone w KGW i Stowarzyszeniach działających na terenie powiatu płońskiego. Ponadto na stoiskach przygotowanych przez lokalnych wytwórców produktów tradycyjnych można było degustować: wędliny, sery, miody i produkty pszczele, chleby pieczone na zakwasie, pierogi oraz oleje tłoczone na zimno (lniany i rzepakowy), a także zaopatrzyć się na święta.
Tegoroczną konferencję przygotowali tradycyjnie pracownicy ds. rozwoju obszarów wiejskich w MODR Oddział Poświętne.
Oficjalnego otwarcia dokonali: Tomasz Skorupski – zastępca dyrektora MODR Warszawa i Jarosław Grabowski - dyrektor MODR Oddział Poświętne w Płońsku. W swoich wystąpieniach podkreślili rolę i znaczenie kobiet w rodzinie, przestrzeni publicznej i gospodarczej, a także złożyli wszystkim Paniom życzenia z okazji zbliżających się świąt.
Wydarzenie zrealizowano w ramach operacji pn. „Kobieta Przedsiębiorcza w Unii Europejskiej – nowe wyzwania i nowe możliwości” wpisanej do Planu Operacyjnego KSOW na lata 2022-2023 (realizacja w roku 2022) w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Tekst - Danuta Bronowska
Zdjęcia – Bożena Chądzyńska
Fotogaleria:
Powitanie uczestniczek konferencji: Tomasz Skorupski - zastępca dyrektora MODR Warszawa oraz Jarosław Grabowski - dyrektor MODR Oddział Poświętne w Płońsku
Przywitanie przybyłych gości przez organizatorkę konferencji Danutę Bronowską - głównego specjalistę ds. rozwoju obszarów wiejskich
Warzywa kiszone - aktualne problemy, nowe technologie - dr Anna Wrzodak Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy Skierniewice
Proces zmiany nawyków żywieniowych sukcesem kobiety przedsiębiorczej - Magda Stefaniak - dietetyk kliniczny
Środki finansowe dla KGW - Marcin Malatyński - kierownik BP ARiMR w Płońsku
Możliwości pozyskania środków zewnętrznych na działania podejmowane przez KGW - Adam Derdzikowski - pełnomocnik ds. KGW BP ARiMR w Płońsku
Rozliczenie podatkowe KGW z pozyskanych dotacji - Monika Jackowska - Urząd Skarbowy w Płońsku
Wyroby rękodzielnicze
Wystawcy kiermaszu wielkanocnego - KGW w Kołozębiu prezentujące swoje wyroby
Rękodzieło przygotowane przez uczestników warsztatów terapii zajęciowej
Palmy wielkanocne wykonane przez Urszulę Skrobisz ze Strzegowa
Ozdoby wielkanocne wykonane przez stowarzyszenie Baby Robią z Raciąża
Wystawcy kiermaszu wielkanocnego - produkt tradycyjny i regionalny
Wystawcy kiermaszu wielkanocnego - wyrób wędlin tradycyjnych
Wystawcy kiermaszu wielkanocnego