Wyjazd studyjny pn. „ Inowacyjna rola probiotechnologii w produkcji rolniczej”.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego od 29 czerwca do 1 lipca organizuje wyjazd studyjny związany z realizacją operacji „Inowacyjna rola probiotechnologii w produkcji rolniczej” w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Plan Operacyjny na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, finansowana ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
25 uczestników wyjazdu weźmie udział w sesjach wykładowych na temat probiotechnologii, jako sposobu na przywrócenie żyzności gleby, metody naturalnej uprawy warzyw i zbóż, chowu i hodowli zwierząt. Uczestnicy odwiedzą gospodarstwa, wytwórnię probiotyków a także Instytut Technologii Mikrobiologicznej.
Celem operacji jest upowszechnienie i propagowanie innowacji w produkcji rolniczej, w szczególności w zakresie stosowania probiotechnologii, czyli pożytecznych mikroorganiznów dla poprawy jakości plonów i żyzności gleby, sposobów poprawy zasobności i aktywności biologicznej gleby, co i jak jeść, aby żyć zdrowo i radośnie, probiotyki w prowadzeniu domu i budowaniu własnego zdrowia.
Pierwszy dzień (29.06.2022 r.) rozpocznie się wizytą w Instytucie Technologii Mikrobiologicznych w Turku oraz w Wytwórni Probiotyków w Bratuszynie. Następnie uczestnicy wezmą udział w sesji wykładowej poświęconej roli pożytecznych mikroorganizmów w budowaniu żyzności gleby i odporności roślin oraz probiotechnologii – naturalnej technologii stosowanej w uprawie roślin jak i chowie, hodowli zwierząt – na przykładzie konkretnych gospodarstw rolnych.
W drugim dniu (30.06.2022r.) zostaną przeprowadzone zajęcia terenowe w gospodarstwie Pawła Kulińskiego w Koźmińcu. W ramach zajęć uczestnicy poznają specyfikę gospodarstwa stosującego od lat probiotechnologię oraz rolę poplonów w uprawie roślin.
Trzeci dzień (1.07.2022 r.) to również zajęcia terenowe, tym razem w gospodarstwie Bartosza Spychalskiego w Koszanowie. W ramach zajęć uczestnicy poznają specyfikę gospodarstwa stosującego od lat probiotechnologię w uprawie rzepaku oraz wyniki badań i doświadczeń, prowadzonych przez właściciela gospodarstwa w ramach pracy doktorskiej. Trzeci dzień będzie również podsumowaniem całego wyjazdu, dlatego na koniec wizyty przewidziana jest krótka sesja wykładowa.
Cały wyjazd zakłada interaktywność i współdziałanie uczestników, wykładowców oraz rolników, u których zaplanowane są zajęcia terenowe.
Wyjazd jest adresowany do rolników, mieszkańców obszarów wiejskich i przedstawicieli jednostek doradztwa rolniczego.
W przypadku zainteresowania uczestnictwem w wydarzeniu prosimy o kontakt z Krzysztofem Skrzypczakiem