Innowacyjna rola probiotechnologii w produkcji rolniczej
Od 29 do 1 lipca 2022 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego organizował wyjazd studyjny pn. „Innowacyjna rola probiotechnologii w produkcji rolniczej”. Uczestnikami byli producenci rolni z powiatu zwoleńskiego i doradcy Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Wyjazd odbył się w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Plan Operacyjny na lata 2022-2023 r. w zakresie sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich finansowanej ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Celem szkolenia było zwiększenie wiedzy na temat probiotechnologii. Pierwszego dnia wyjazdu uczestnicy mieli okazję zapoznać się z pracami badawczymi w nowoczesnym Instytucie Technologii Mikrobiologicznych w Turku. To jedyne miejsce w Polsce, w którym można wykonać badania gleby nie tylko fizykochemiczne, ale również mikrobiologiczne. Kolejnym punktem wyjazdu była Wytwórnia Probiotyków Probiotics Polska w Bratuszynie. Wytwórnia od kilkunastu lat specjalizuje się w wytwarzaniu preparatów opartych na kompozycjach pożytecznych mikroorganizmów. Wszystkie wyroby tam wytwarzane są bezpośrednim efektem pracy pożytecznych mikroorganizmów, niektóre ich składniki są poddawane procesowi fermentacji. Naturalnie zachodzący proces, powszechnie znany i wykorzystywany w kuchni całego świata został zastosowany w uprawie roślin i hodowli zwierząt, profilaktyce zdrowia i kosmetyce. Probiotechnologia stanowi kompleksowe rozwiązanie dla rolników, przed którymi stoi wyzwanie ograniczenia stosowania nawozów syntetycznych oraz środków ochrony roślin.
Następnego dnia uczestnicy wyjazdu odwiedzili gospodarstwo rolne Pawła Kulińskiego w powiecie krotoszyńskim, który specjalizuje się w uprawie pszenicy, rzepaku i kukurydzy z zastosowaniem poplonów, a także z użyciem probiotyków. Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się jakie znaczenie dla żyzności gleby mają poplony i ile składników odżywczych dostarczają roślinom następczym. Rolnicy mogli zobaczyć na poletkach doświadczalnych mieszanki poplonów składające się z różnych gatunków roślin.
Ostatniego dnia wyjazdu uczestnicy udali się do gospodarstwa Bartosza Spychalskiego powiecie włocławskim, który uprawia rzepak, pszenicę i buraka cukrowego oraz zajmuje się chowem loch w cyklu zamkniętym. Od 2017 r. stosuje probiotechnologię w swoim gospodarstwie. Uczestnicy po lustracji terenowej zapoznali się z wynikami badań i doświadczeń dotyczących stosowania pożytecznych mikroorganizmów i ich wpływu na poprawę struktury gleby i zdrowotność roślin w ramach pracy doktorskiej właściciela gospodarstwa.
Trzy dni wyjazdu były dużą dawką wiedzy, ale przede wszystkim praktyki. Biologizacja jest wyjątkową szansą na rolnictwo nowoczesne, wydajne, nie szkodzące środowisku i człowiekowi.
Krzysztof Skrzypczak
Fotorelacja: