Relacja z konferencji „Krótkie łańcuchy dostaw jako element rozwoju obszarów wiejskich”
11 października w Zajeździe „Chodowiak” w Chodowie odbyła się konferencja pn. „Krótkie łańcuchy dostaw jako element rozwoju obszarów wiejskich”, zrealizowana w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Celem konferencji było ułatwienie wymiany fachowej wiedzy pomiędzy podmiotami zainteresowanymi rozwojem lokalnego sektora żywności, wskazanie na to, jak wiele korzyści gospodarczych, środowiskowych i społecznych może on przynieść oraz przybliżenie idei tworzenia krótkich łańcuchów dostaw żywności (KŁŻ). Operacja miała za zadanie również podnieść poziom wiedzy rolników w zakresie sprzedaży produktów z gospodarstwa, przepisów prawnych dotyczących prowadzenia takiej działalności, w tym działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego, sprzedaży bezpośredniej i dostaw bezpośrednich, znakowania żywności oraz wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.
W konferencji otwartej przez Sławomira Piotrowskiego - dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Józefa Romańczuka - dyrektora Oddziału Siedlce MODR, udział wzięło ponad 100 uczestników. Byli wśród nich: rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, przedsiębiorcy działający w branży przetwórstwa produktów lokalnych, przedstawiciele jednostek doradztwa rolniczego oraz przedstawiciele jednostek naukowych, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich
Dr hab. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk z Instytutu Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach w wykładzie pt. „Oczekiwania i wymagania konsumentów determinantem innowacji w przetwórstwie” poruszyła zagadnienia dotyczące czynników, które mają wpływ na wybór konkretnych produktów. Wskazała na rosnącą świadomość konsumentów oraz powrót do natury, produktów lokalnych czy produktów Bio. Omówiła także rodzaje żywności.
Wykład dr hab. Romana Niedziółka z Instytutu Zootechniki i Rybactwa Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach pn. „Formy sprzedaży produktów rolno-spożywczych w tym rolniczy handel detaliczny”, dotyczył powiązania różnych form sprzedaży produktów z gospodarstw z potrzebą skracania łańcuchów żywności, zmniejszania ilości pośredników oraz rozwoju rynków lokalnych. Wykładowca omawiał sprzedaż bezpośrednią, rolniczy handel detaliczny czy sprzedaż marginalną, lokalną i ograniczoną (MLO), na podstawie przykładów dobrych praktyk w tym zakresie.
Wykłady mgr inż. Aliny Adamiak z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach dotyczyły bezpieczeństwa żywności przy jej produkcji na małą skalę oraz wymagań dotyczących znakowania żywności. Słuchacze poznali wiele ciekawych zagadnień przydatnych przy produkcji pierwotnej jak i w przetwórstwie na małą skalę, strategię „od pola do stołu”, przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności oraz wymagania dotyczące przetwarzania w tzw. kuchni domowej. Wykład wskazał potrzebę prawidłowego znakowania żywności oraz wymagania dotyczące właściwego znakowania produktów wytwarzanych na niewielką skalę np. w tym w rolniczym handlu detalicznym.
Na zakończenie uczestnicy wysłuchali wystąpienia Bogny Hupa, która prezentowała działalność Grupy EKOOSIECK stworzonej przez rolników z gminy Osieck, sprzedających produkty ze swoich gospodarstw. Do rozwijania lokalnego przetwórstwa zachęcali: Wiesław Kalicki prowadzący gospodarstwo ekologiczne Eko na Szerokim w miejscowości Żelków Kolonia oraz Sławomir Stańczuk - prezes Stowarzyszenia Plantatorów Lawendy, który wskazał jak ważny jest rozwój lokalny i jak istotne jest ułatwianie sprzedaży własnych produktów z gospodarstw.
dyrektor Sławomir Piotrowski otwiera konferencję
dr hab. Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk
dr hab. Roman Niedziółka
mgr inż. Alina Adamiak PSSE w Siedlcach
Sławomir Stańczuk prezes Stowarzyszenia Plantatorów Lawendy
Bogna Hupa przedstawicielka Grupy EKOOSIECK
Wiesław Kalicki gospodarstwo ekologiczne EKO na Szerokim