Zapraszamy na warsztaty serowarskie do Radomia
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Radom, przystąpił do realizacji projektu „Przetwórstwo mleka na poziomie własnego gospodarstwa” – warsztaty serowarskie, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich PROW 2014 – 2020.
Intensywny kurs warzenia serów odbywa się w trzech grupach 20-osobowych w dniach 4,5,6 września 2018 r. Spotkania poprowadzi Krzysztof Jaworski - serowar żuławski. Uczestnicy poznają sekrety wytwarzania podstawowych serów, co pozwoli na samodzielne produkowanie serów oraz na tworzenie własnych kompozycji. Pierwszym serem będzie mennonicka gouda, następnie ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami i ser z masy parzonej. Na zakończenie warsztatów przystąpimy do wspólnego wytwarzania ricotty z serwatki oraz zaprezentowane zostaną dwie propozycje kulinarne z wykorzystaniem sera świeżego, po czym zaprosimy do wspólnej degustacji. Będziemy pracować na podpuszczce mikrobiologicznej, stąd sery będą idealne dla wegetarian. Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie warsztatów pozwolą na planowanie otwarcia własnej profesjonalnej serowni.
Osobom zainteresowanym podjęciem działalności serowarskiej udzielimy merytorycznej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi i marketingiem produktu.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Zapewniamy catering w przerwach pomiędzy zajęciami (serwis kawowy, obiad). Osoby zainteresowane szkoleniem proszone są o zgłoszenie się do doradców w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub do osoby bezpośrednio realizującej projekt:
Ewa Stanik Zespół Rozwoju Obszarów Wiejskich MODR Oddział Radom ul. Chorzowska 16/18 tel: 48 332 39 63, 48 365 02 06 mail:
Zgłoszenia przyjmowane są do 27 sierpnia 2018r. Szczegółowy program szkolenia w załączeniu.
_D O P O B R A N I A_