Oznakowanie żywności w RHD
Żywność sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego musi spełniać wymagania w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w:
• rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004;
• rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych;
• rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej.
Żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
• Sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania , limitu przychodów.
• Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi możliwość udziału pośrednika w zbywaniu żywności pochodzącej z RHD podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności.
Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności to: produkowana żywność nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego.
Mięso oferowane do sprzedaży w ramach RHD musi pochodzić od zwierząt poddanych ubojowi w zakładzie zatwierdzonym. Produkcja w ramach RHD musi odbywać się w sposób wykluczający zagrożenie dla konsumenta z zachowaniem podstawowych zasad higieny. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii.
Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną. Sprzedaż konsumentowi końcowemu może odbywać się wyłącznie:
• na terenie gospodarstwa, w którym produkty te zostały wytworzone,
• w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu.
W miejscu zbywania żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego umieszcza się w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta:
- napis „rolniczy handel detaliczny”
- dane obejmujące:
a) imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
b) adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,
c) weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, o ile taki numer został nadany.
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny jest zobowiązany prowadzić i przechowywać dokumentację w zakresie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach RHD, zawierającą następujące informacje:
• numer kolejnego wpisu;
•datę zbycia żywności;
• ilość i rodzaj zbytej żywności.
Opracowanie:
Grażyna Adamczyk
MODR Oddział Bielice
Źródła:
https://org.pl/component/article https:/wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/rlniczy handel detaliczny