Borówka amerykańska - samo zdrowie
O pochodzenie jagody amerykańskiej (kuzynki naszej czarnej jagody) wciąż toczą się spory. Najbardziej prawdopodobne jest, że pochodzi z Ameryki Południowej, ale plantacje borówki wysokiej rozrzucone są już dziś po całym świecie. Znajdziemy je w Europie, Australii, Chile, Japonii i na Nowej Zelandii. Największym producentem tych jagód są jednak Stany Zjednoczone (gdzie używane są one także na przetwory). Europa wciąż jeszcze traktuje borówkę jako owoc deserowy i spożywa głównie na surowo.
Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się przede wszystkim wysoką wartością dietetyczną i dużymi zasobami ważnych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są zwłaszcza w mikro- i makroelementy, a w szczególności w wapń fosfor i potas.
Nad borówką prowadzono wiele badań naukowych, które pokazały, że zawiera ona też znaczne ilości związków antyoksydacyjnych. Są to substancje chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników wpływających na rozwój, np. chorób nowotworowych. Okazało się, że owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich owoców, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu raka (!)
Kolejną ich cechą jest to, że zawierają również wiele substancji biologicznie czynnych oraz enzymów obniżających poziom cholesterolu. Tak więc borówki, dzięki swoim właściwościom, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia.
Poza tym obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększające ryzyko zawału i chorób krążenia, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne oraz wzmacniają tętnice i żyły.
Borówki uznano za eliksir młodości i znalazło to potwierdzenie w testach prowadzonych na zwierzętach, gdzie osobniki karmione borówkami zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz duże zdolności poznawcze. Podobny wpływ borówka ma zresztą na ludzi - chroni komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Najnowsze badania dowiodły, że jedzenie owoców borówki przyspiesza również regenerację komórek nerwowych malejącą w starszym wieku, a nawet indukuje tworzenie się nowych komórek (!) Ma to pozytywny wpływ na pamięć, opóźnia procesy starzenia się oraz poprawia wygląd skóry, która dłużej zachowuje swoją młodość.
W owocach borówki znajdują się również związki zwane proantycyjanidami, które zapobiegają infekcjom dróg moczowych, gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych. Od wielu lat znane jest też regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Spożywanie ich i picie soku borówkowego poleca się szczególnie kierowcom samochodów oraz osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
Zapamiętajmy jedno: nic tak jak codzienna porcja smacznych, soczystych owoców borówki amerykańskiej nie pomoże utrzymać naszego organizmu w najlepszej kondycji i zdrowiu. Czy możemy sobie więc pozwolić, aby nie korzystać z jednego z najsmaczniejszych i najzdrowszych prezentów, jakie daje nam natura?
Zdrowy owoc - zdrowy przepis.
Shake borówkowy
Składniki:
1 litr kwaśnego mleka
3 łyżki miodu
250 g borówek
Borówki zmiksować z miodem, wymieszać z kwaśnym mlekiem, według uznania doprawić sokiem z cytryny, cukrem waniliowym lub rumem. Serwować w szklankach.
Smacznego!
Ewa Wesołowska
MODR w Warszawie
Oddział Siedlce