Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Przetwarzanie surowców w gospodarstwach rolnych

Mazowieccy rolnicy, głównie z niewielkich gospodarstw, poszukują sposobów powiększenia swoich dochodów. Istnieje więc potrzeba udzielenia im pomocy w możliwości legalnej produkcji wyrobów wykonanych z własnych surowców. Rolnicy są żywo zainteresowani uproszczeniem  przepisów pozwalających na taką działalność w niewielkiej skali. A potrafią przygotowywać doskonałej jakości specjały mające niepowtarzalny smak i wygląd i będące jedynymi w swoim rodzaju.

Odpowiedzi na nurtujące ich wątpliwości mogli uzyskać 29 kwietnia br. na szkoleniu zatytułowanym „Przetwarzanie surowców zwierzęcych w gospodarstwach rolnych Mazowsza" zorganizowanym przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Bielicach oraz Mazowiecką Izbę Rolniczą - przy wsparciu organizacyjnym i finansowym Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Szkolenie odbyło się w pięknej scenerii, czyli w urokliwym gospodarstwie agroturystycznym „Almara" należącym do państwa Iwony Wojtczak i Wojciecha Dumały, a leżącym w Budach Iłowskich (na terenie powiatu sochaczewskiego). Uczestniczyło w nim ponad 60 osób.

Uczestnicy wysłuchali interesujących wykładów. Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego przedstawił szanse i uwarunkowania dotyczące przetwórstwa oraz zaprezentował dobre przykłady produktów tradycyjnych z Mazowsza. Pani Aneta Klusek, która w Ministerstwie Rolnictwa zajmuje się tworzeniem aktów prawnych dotyczących produktów pochodzenia zwierzęcego oraz opiniuje prawo związane z produktami regionalnymi i tradycyjnymi, przybliżyła słuchaczom temat wymagań prawnych wobec  rolników przetwarzających surowce we własnych gospodarstwach.

Bardzo interesującym punktem szkolenia była prezentacja wystawców połączona z degustacją przygotowanych przez nich wyrobów. Uczestnicy kosztowali wyrobów wędliniarskich wykonanych na tę okazję przez Andrzeja Sikorę, zachwycali się soczystą szynką i pachnącym salcesonem, notowali receptury. Sławomir Rosiak zaskoczył wszystkich wieloma rodzajami sera podpuszczkowego i twarogowego oraz chleba. Specjalistki MODR O/Bielice Magdalena Jankowska i Kazimiera Wołkowska - organizatorki stołu promującego wyroby własne naszych rolników - zapewniły, że wkrótce odbędzie się oddzielny pokaz produkcji serów w wykonaniu p. Rosiaka.

Pierogi lepić każdy może, ale my chcielibyśmy jeść tylko te przygotowane przez Teresę Tomaszewską i Zofię Kantorską. Ciasta piecze prawie każda gospodyni, dlaczego więc wszyscy zachwycali się  sernikiem, jabłecznikiem czy makowcem Krystyny i Teresy Goczkowskich? Ponieważ były wyjątkowo pyszne. Firma cukiernicza „Lukrecja" zaprezentowała wspaniałe „mazurki Chopina" nawiązujące do miejsca urodzin znakomitego kompozytora w powiecie sochaczewskim.

Szkolenie, oprócz zrealizowanego programu, pozwoliło na nawiązanie kontaktów i wymianę doświadczeń.

MODR Oddział Bielice serdecznie dziękuje wszystkim zaangażowanym w organizację i realizację tego szkolenia, w tym szczególnie Marszałkowi Województwa Mazowieckiego i gospodarzom „Almary" w Budach Iłowskich.

Tekst: Krystyna Saganowska, Urszula Milczarek

Zdjęcia: Katarzyna Gładka, Krystyna Saganowska

Oddział Bielice

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Łukasz Lewandowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.