Przetwarzanie surowców w gospodarstwach rolnych
Odpowiedzi na nurtujące ich wątpliwości mogli uzyskać 29 kwietnia br. na szkoleniu zatytułowanym „Przetwarzanie surowców zwierzęcych w gospodarstwach rolnych Mazowsza" zorganizowanym przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Bielicach oraz Mazowiecką Izbę Rolniczą - przy wsparciu organizacyjnym i finansowym Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Uczestnicy wysłuchali interesujących wykładów. Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego przedstawił szanse i uwarunkowania dotyczące przetwórstwa oraz zaprezentował dobre przykłady produktów tradycyjnych z Mazowsza. Pani Aneta Klusek, która w Ministerstwie Rolnictwa zajmuje się tworzeniem aktów prawnych dotyczących produktów pochodzenia zwierzęcego oraz opiniuje prawo związane z produktami regionalnymi i tradycyjnymi, przybliżyła słuchaczom temat wymagań prawnych wobec rolników przetwarzających surowce we własnych gospodarstwach.
Bardzo interesującym punktem szkolenia była prezentacja wystawców połączona z degustacją przygotowanych przez nich wyrobów. Uczestnicy kosztowali wyrobów wędliniarskich wykonanych na tę okazję przez Andrzeja Sikorę, zachwycali się soczystą szynką i pachnącym salcesonem, notowali receptury. Sławomir Rosiak zaskoczył wszystkich wieloma rodzajami sera podpuszczkowego i twarogowego oraz chleba. Specjalistki MODR O/Bielice Magdalena Jankowska i Kazimiera Wołkowska - organizatorki stołu promującego wyroby własne naszych rolników - zapewniły, że wkrótce odbędzie się oddzielny pokaz produkcji serów w wykonaniu p. Rosiaka.
Pierogi lepić każdy może, ale my chcielibyśmy jeść tylko te przygotowane przez Teresę Tomaszewską i Zofię Kantorską. Ciasta piecze prawie każda gospodyni, dlaczego więc wszyscy zachwycali się sernikiem, jabłecznikiem czy makowcem Krystyny i Teresy Goczkowskich? Ponieważ były wyjątkowo pyszne. Firma cukiernicza „Lukrecja" zaprezentowała wspaniałe „mazurki Chopina" nawiązujące do miejsca urodzin znakomitego kompozytora w powiecie sochaczewskim.
Szkolenie, oprócz zrealizowanego programu, pozwoliło na nawiązanie kontaktów i wymianę doświadczeń.
MODR Oddział Bielice serdecznie dziękuje wszystkim zaangażowanym w organizację i realizację tego szkolenia, w tym szczególnie Marszałkowi Województwa Mazowieckiego i gospodarzom „Almary" w Budach Iłowskich.
Tekst: Krystyna Saganowska, Urszula Milczarek
Zdjęcia: Katarzyna Gładka, Krystyna Saganowska
Oddział Bielice