Zasady uzyskania certyfikatu z Integrowanej Produkcji
Producent zainteresowany uzyskaniem certyfikatu z Integrowanej Produkcji musi zgłosić fakt prowadzenia upraw w tym systemie do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, lub do najbliższej jednostki terenowej, do końca lutego każdego roku.
Tam zostają nadane numery identyfikacyjne zgodnie z podziałem administracyjnym kraju, co umożliwia szybką i bezbłędną identyfikację producenta z wyprodukowanymi przez niego płodami rolnymi. Następnie musi ukończyć szkolenie (16 godzin) z zakresu IP dla jednego gatunku rośliny, dla której chce uzyskać certyfikat. Szkolenia mogą być przeprowadzone przez osoby do tego upoważnione.
Przed zakończeniem produkcji producent składa wniosek o wydanie certyfikatu
do jednostki terenowej Inspekcji wraz z zaświadczeniem o ukończeniu szkolenia (wydanym przez jednostkę upoważnioną przez MRiRW). Po tym zgłoszeniu rolnik musi przejść jeszcze następujące kontrole:
- kontrola notatnika IP,
- kontrola w gospodarstwie w trakcie wegetacji,
- kontrola jakości płodów rolnych.
Kontrola notatnika – każdy producent, który zamierza przystąpić do systemu IP musi taki notatnik prowadzić a następnie dostarczyć go do inspekcji w celu sprawdzenia. Prowadzenie Notatnika IP zwalnia go z obowiązku prowadzenia ewidencji zabiegu ochrony roślin, ponieważ ten dokument spełnia wszystkie wymogi w tym zakresie, określone ustawą
o ochronie roślin.
Kontrola w gospodarstwie w trakcie wegetacji - podczas tej kontroli sprawdzane są następujące dokumenty:
- zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin (ważne przez 5 lat),
- zaświadczenie i znak kontrolny przebadania opryskiwacza potwierdzający jego sprawność techniczną (badanie wykonuje się co 3 lata),
- ewidencja wykonywanych zabiegów ochrony roślin i prawidłowość ich wykonywania.
Ewidencja powinna zawierać: nazwę rośliny, powierzchnię na której został zastosowany środek ochrony roślin, nazwę stosowanego środka, dawkę oraz przyczynę jego zastosowania. Notatnik zwalniający z prowadzenia takiej ewidencji powinien znajdować się
w gospodarstwie dla każdej uprawianej rośliny zgłoszonej do systemu IP – tylko jeden, czyli jedna roślina i jeden notatnik (ważny jeden rok).
Poza tymi dokumentami w gospodarstwie powinny się znajdować faktury zakupu ŚOR (środków ochrony roślin), nawozów i materiału siewnego oraz aktualne analizy gleby.
Następnie kontrolowane są magazyny, w których przechowywane są ŚOR i nawozy. Muszą to być miejsca spełniające wymogi przeciwpożarowe, czyste, dobrze oświetlone, zamykane
i oznakowane oraz posiadające sprawną wentylację. Środki ochrony roślin nie mogą być przechowywane razem z nawozami.
Sprawdzany jest również stan sprzętu i maszyn w gospodarstwie (czy nie powodują narażeń zdrowia i życia osób posługujących się nimi).
Każda działka, pole czy tunel foliowy powinny być odpowiednio oznaczone - zgodnie
z zapisami w notatniku. Obowiązkowa jest również obecność pułapek feromonowych
i opasek chwytnych.
Ostatnią kontrolą jest kontrola jakości płodów rolnych. Polega ona na pobraniu prób płodów w trakcie zbiorów i po zbiorze - w czasie składowania w magazynach lub
w przechowalniach. Próbki przekazywane są do laboratoriów w celu przeprowadzenia analizy jakościowej na zawartość pozostałości ŚOR.
Po tych kontrolach sporządzana jest lista kontrolna, która określa:
- wymagania podstawowe, które muszą być spełnione w 100%,
- wymagania pomocnicze, których wykonanie określa się na min. 50%,
- zalecenia, które muszą być zrealizowane co najmniej w 20% (zalecenia te stanowią załącznik do protokołu kontroli).
Jeżeli podczas kontroli w gospodarstwie nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, producent rolny może ubiegać się o certyfikat IP - po wcześniejszym złożeniu wniosku w WIORiN. Przed wydaniem certyfikatu inspektor sporządza protokół końcowy. Producent, który uzyskał urzędową certyfikację, ma prawo do oznaczenia swoich produktów zastrzeżonym znakiem (logo) Integrowanej Produkcji.
Aneta Świercz
TZD Przysucha
Oddział Radom
oprac. A.D.