Wizyta producentów z Francji
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne gościł grupę producentów ? hodowców drobiu z Bretanii we Francji zrzeszonych w COOPAGRI BRETAGNE GROUPE.
Na spotkaniu z pracownikami MODR Oddział Poświętne w Płońsku producenci z Francji podzielili się wiedza nt. funkcjonowania rynku drobiu w Bretanii. Byli to przedstawiciele 16-stotysięcznej spółdzielni, która zatrudnia 4500 pracowników. Działa ona na zasadzie spółki akcyjnej - dochody zależą od udziałów. Każdy z udziałowców ma swoje gospodarstwo rolne. Spółdzielnia została utworzona 1911 r. i rozwija się do dnia dzisiejszego. Zajmują się produkcja masową pamiętając przy tym o zachowaniu wysokiej jakości wytwarzanych artykułów. Członkowstwo
w spółdzielni zapewnia im sprawny zbyt produktów, korzystniejszy zakup pasz, łatwiejsze negocjacje z kontrahentami.
W Bretanii, zachodnim regionie Francji, hoduje się 56% francuskiego pogłowia trzody chlewnej, nie mniej ważna jest produkcja drobiu, która stanowi 50 %, produkcja jaj również 50 %, produkcja mleka w tym regionie wynosi 30 %, a pasze stanowią
45 % wytwarzanych w całej Francji. Nasi goście okazali uznanie dla polskich ferm drobiu w okolicach Żuromina, gdzie wymieniali się doświadczeniami. Podkreślali dynamizm rozwoju naszego rolnictwa i znakomite osiągnięcia producentów indyków. Stwierdzili, że Polska staje się dla nich konkurentem. We Francji fermy są raczej mniejsze liczące 2000-4000 szt. drobiu, podkreślali, że walorem naszych ferm są stali pracownicy oraz bardzo dobre przyrosty.
Podnoszenie norm wzrost wymogów i liczby kontroli ze strony UE staje się dla nich problemem, jest bardzo restrykcyjna w zakresie przestrzegania standardów w produkcji zwierzęcej. Wg naszych gości producenci drobiu we Francji są gorzej traktowani, bowiem mają większe obciążenia socjalne i obostrzenia paszowe bardziej dotkliwe. Normy sanitarne i weterynaryjne dotyczące produkcji są wyśrubowane. Kontrole ze strony Dyrekcji Usług Weterynaryjnych - uciążliwe. Podkreślali, ze kary za nieprzestrzeganie dyrektyw jakościowych bywają surowe. Korzystają z pomocy ekspertów zapewniających doradztwo producentom w określonych dziedzinach produkcji. Niektórzy farmerzy mają asystentów państwowych zapewniających doradztwo weterynaryjne, technologiczne.
Dotychczas konkurentami dla producentów drobiu z Francji byli Brytyjczycy
i Niemcy aktualnie dochodzą kraje południowoamerykańskie a także wzrasta konkurencyjność ze strony Polski.
Zdumiewająca była konstatacja, że Polska zwiększa produkcję drobiu natomiast Francja zmniejsza.
Mazowieckie rolnictwo i kierunki rozwoju obszarów wiejskich przedstawił z naszej strony Pan dr Roman Lusawa.
Tekst i zdjęcia Małgorzata Najechalska