Jak zwiększyć opłacalność produkcji trzody?
W dniu 27.11.2012 w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku odbyła się konferencja dla rolników, hodowców i producentów wieprzowiny na temat: „Zwiększenia opłacalności produkcji wyzwaniem dla producentów trzody”. MODR zorganizował ją wspólnie z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS w Warszawie.
Rok bieżący jest kolejnym rokiem zmniejszenia pogłowia trzody w Polsce. Wynika to z nie najlepszej opłacalności produkcji. Konferencja miała więc na celu wskazanie elementów wpływających na końcowe efekty produkcji wieprzowiny.
Dr nauk wet. Piotr Kołodziejczyk z POLSUSU (Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej) mówił na temat organizacji rozrodu w stadzie loch ze szczególnym uwzględnieniem weterynaryjnych aspektów żywienia. Wskazał „punkty krytyczne”, mające wpływ na produkcyjność loch. Należą do nich: żywienie lochy prośnej, przygotowanie jej do porodu, pierwsze godziny i dni laktacji, bezpieczne odsadzenie, jak również wywołanie widocznych objawów rui. Następnie przedstawił elementy istotne z punktu widzenia efektywności rozrodu
i odniósł się do kosztów. Zwrócił również uwagę na błędy popełniane w żywieniu loch, mające wpływ na wyniki produkcji. Są nimi m.in. zadawanie paszy z odpadów (zmiotków zbóż, żyta, zboża niekwalifikowanego, kukurydzy, dużych ilości odpadów produkcji przemysłu spożywczego), stosowanie zbyt małych dawek składników pokarmowych przy zbyt wysokiej zawartości włókna (wtedy zwierzęta najbardziej chudną), nazbyt duże dawki składników pokarmowych przy zbyt niskiej zawartości włókna (powodują niekontrolowany wzrost masy ciała – otłuszczenie, trudne porody i słabą laktację) oraz rozdrobnienie paszy (pylista może powodować chorobę wrzodową żołądka, a nie rozdrobniona problemy z trawieniem).
Lekarz weterynarii Magdalena Rajska z Vet Com w Olsztynie omówiła zagadnienia ochrony zdrowia prosiąt. Swój wykład podzieliła na trzy podtematy zajmując się kolejno:
- czynnikami wpływającymi na jakość rodzących się prosiąt;
- opieką nad noworodkami;
- immunoprofilaktyką i chemioterapią w sektorze porodowym.
Na liczbę prosiąt ma wpływ dynamika porodu. Największe straty prosiąt występują przy długim okresie porodu (4-6 godzin). Przyczyny tego są różne, między innymi stres wywołany bólem, problemy z porodem pierwiastek czy nieprawidłowe położenie płodu. Dr Rajska zwróciła uwagę na możliwość (w niektórych przypadkach) podania leków przeciwbólowych w celu zmniejszenia stresu zwierzęcia. Zaznaczyła, że ważne jest szczepienie macior celem zabezpieczenia prosiąt przed chorobami takimi jak:
- kolibakterioza + Clostridium spp, Zespół MMA,
- grypa świń,
- ZZZN (Zakaźne Zanikowe Zapalenie Nosa),
- pleuropneumonia świń,
- różyca świń.
Przed wykonaniem szczepień zaleciła sprawdzić status zdrowotny fermy, aby wykonać szczepienia przeciwko tym chorobom, które występują w stadzie i są zagrożeniem dla wyników produkcyjnych.
Kolejny wykładowca Paweł Janista - konsultant żywieniowy z Cargill (Polska) Sp. z o.o. omówił zagadnienia związane z optymalnym żywieniem loch i prosiąt. Prawidłowe żywienie było tematem wystąpień również innych prelegentów, którzy podkreślali, że pasza zadawana zwierzętom powinna być odpowiednio zbilansowana - w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia. Główne koszty produkcji wieprzowiny są właśnie związane z żywieniem. Doradcy mówiąc, że „pasza ma być tania” nie mają na myśli ceny za 1 kilogram mieszanki, lecz określenia tego używają w kontekście niskiego kosztu paszy potrzebnej na wyprodukowanie 1 kg masy ciała.
W trakcie konferencji lek. wet. Artur Zalewski z firmy Bayer sp. z o.o. Dział Weterynaryjny prezentował Program bioasekuracji na fermach trzody. Wykładowca bardzo obrazowo przedstawił zasady bioasekuracji (mycia i dezynfekcji), a także zagrożenia wynikające z jej braku.
Uczestnicy konferencji poznali też nowoczesne rozwiązania stosowane w budynkach inwentarskich, takich jak obory dla bydła, chlewnie i tuczarnie świń, stajnie i ujeżdżalnie dla koni, hale magazynowe i przeznaczone dla maszyn rolniczych oraz na fermach kur i indyków lub w kompletnych zagrodach. Zaprezentował je Rajmund Reichel z Firmy Wolf SYSTEM oferującej również producentom zbiorniki żelbetonowe oraz komory fermentacyjne dla biogazowni.
W holu rolnicy zapoznali się z ofertą firmy STRUGA S.A. zajmującą się skupem padłych zwierząt.
W spotkaniu wzięło udział 113 uczestników z województwa mazowieckiego.
Tekst Marek Świątkowski, zdjęcia Bożena Chądzyńska
MODR Oddział Poświętne
Przyg. ade