Produkty tradycyjne i regionalne w Poświętnem!!
W dniu 24.08.2011 w MODR Oddział Poświętne w Płońsku odbyły się dwa ważne wydarzenia poświęcone produktom tradycyjnym i regionalnym. Pierwsze wydarzenie to wojewódzki finał XI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów , drugie to szkolenie Pt. „Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolników indywidualnych – stan i perspektywy”. Organizatorami byli: Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Agencja Rynku Rolnego. Gościli u nas m.in.: Izabella Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Kazimierz Porębski – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Marzena Rogozińska – Kierownik Wydziału Rolnictwa i Żywności w Departamencie Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Andrzej Różycki – Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie. Uczestnikami byli głównie rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, przedstawiciele instytucji wspierających rozwój rynku tych produktów oraz doradcy, w sumie ponad 130 osób.
Konkurs służył promocji wytwarzanych produktów tradycyjnych i dań gastronomicznych oraz wytypowaniu tych najlepszych do najwyższej nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki regionów” – Perły 2011, której finał będzie miał miejsce we wrześniu podczas Targów Polagra w Poznaniu.
Do konkursu zakwalifikowano blisko 50 produktów tradycyjnych w różnych kategoriach oraz 4 dania gastronomiczne również powiązane z tradycją regionu. Produkty te zostały ocenione przez dwie komisje konkursowe. Stoły uginały się pod ciężarem olbrzymich szynek, kiełbas, serów nalewek czy ciast.
W czasie, gdy ciężko pracowały komisje, poszukując najwspanialszych produktów i potraw, na sali obok, odbywało się szkolenie pod kierunkiem Krzysztofa Zaniewskiego z Urzędu Marszałkowskiego oraz lekarza weterynarii Piotra Cymerskiego. Dyskutowano nad wymaganiami, które należy spełnić przy wytwarzaniu i sprzedaży tradycyjnych i regionalnych produktów w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Na zakończenie spotkania odbyło się podsumowanie konkursu i wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom, ufundowanym przez organizatorów. Był to bardzo ważny a jednocześnie bardzo miły akcent.
Liczba uczestników oraz żywe zainteresowanie prezentowaną tematyką świadczy, że należy wspierać rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych i potwierdza potrzebę organizacji zarówno takich szkoleń jak i konkursów.
Wyniki konkursu
I. KONKURS GASTRONOMICZNY.
I. miejsce
Violetta i Dariusz Marcinowscy,
Gospodarstwo Rolne, ul. Topolowa 3,
Radziwiłłów Mazowiecki
Za:
- Rosół dworski, polski mazowiecki
- Kapłon staropolski w śmietanie
II. miejsce
Restauracja „ Poświętne”
ul. Sienkiewicza11
09-100 Płońsk
Za:
- Żurek
- Pierogi z mięsem i bukietem surówek
III. miejsce
Teresa Murzynowska,
Zdzisław Wiśniewski
Mała Wieś, 09-460 Niździn
Za:
- Zupę krem z dyni
- Ziemniaczane kluski z serem
IV. miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich
z Serocka
Za
- Roladę ziemniaczaną
- Kotlety mięsno – kapustne
Nominację do nagrody „ Perła 2011” otrzymali Violetta i Dariusz Marcinowscy,
Gospodarstwo Rolne, ul. Topolowa 3, Radziwiłłów Mazowiecki
Za - Rosół polski dworski mazowiecki
KONKURS - PRODUKTY TRADYCYJNE.
I. kategoria produkty pochodzenia zwierzęcego
I.1. Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I. nagroda (dwa miejsca równorzędne)
1. Artur Zarzycki
Skołatowo 104
09-164 Dzierżążnia
Za: Skołatowską szynkę dziedzica
2. Paweł Surażyński
Suraż-Pol
Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Regimin 4a, 06-461 Regimin
Za Szynkę dojrzewającą
II. nagroda (dwa miejsca równorzędne)
1. Julian S. Bielawski„ Koneser”
ul .Gen. K. Pułaskiego 12
07-202 Wyszków
Za: Szynkę zbójnicką z prosięcia
2. Małgorzata Gilewska
Szczytno 64
09-142 Załuski
Za: Szynkę wędzoną podsuszaną
III. nagroda
Piotr Kubajewski
Kowalewice Nowe 24
06-150 Świercze
Za: Kiełbasę z szynki
I. 2 Podkategoria: Przetwory mleczne
I. nagroda (dwa miejsca równorzędne)
1.Sławomir Rosiak
Brzozów
96-521 Iłów
Za: Ser podpuszczkowy „ze stoku”
2.Violetta i Dariusz Marcinowscy,
Gospodarstwo Rolne,
ul. Topolowa 3,
Radziwiłłów Mazowiecki
Za: Masło klarowane
II. kategoria – przetwory i produkty pochodzenia roślinnego
II.1. podkategoria – przetwory owocowe
Przyznano tylko III. nagrodę
Ireneusz Kostrzewski
Eko –Fruit I. Kostrzewski
I. Chyrzyńska S. C.
ul. Gałochy 62
05-170 Zakroczym
Za: Mus malinowy
II.2. Podkategoria – produkty zbożowe
I. nagroda
Franciszek Kesler
ul. Ogrodowa 7
07-300 Ostrów Mazowiecki
Za: Olej rzepakowy Keslera
II. nagroda
Alina Sztabnik
Popielżyn Zawady 62
09-131 Joniec
Za: Pagaje
II.3. Podkategoria – wyroby cukiernicze
I nagroda
Barbara Błaszczyk
Lemany 12
07-214 Zatory
Za Kurki Wielkanocne
III. kategoria – napoje regionalne
III.1. podkategoria – napoje bezalkoholowe:
Wyróżnienie
Adrian Pachnik
Ul, Polna 2
07-110 Grębków
Za: Miodolada
III.2. podkategoria – napoje alkoholowe
I. nagroda (dwa równorzędne miejsca)
1.Anna Kołecka
Przęsławice
05-088 Brzozów
Za: Pigwówkę Przęsławicką na miodzie
2. Elżbieta Portasiewicz
Ul. Pułtuska 27
05-140 Serock
Za: Nalewkę „Spokojna Starość”
II. nagroda
Halina Nałęcz
Marynino 42
05-140
Serock
Za: Nalewkę długowieczności
III. nagroda
Stowarzyszenie Gminne
Koło Gospodyń Wiejskich
Szczytno 11A
09-142 Załuski
Za: Nalewkę malinową
IV kategoria - inne produkty regionalne:
Przyznano tylko III. nagrodę
Marta Daniszewska
Prostyń 84
07-319 Prostyń
Za: Przysmak Błażeja
Produkty nominowane do nagrody „ Perła 2011”
I. Kiełbasa mazowiecka podsuszana.
Paweł Surażyński
Suraż-Pol
Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Wołuszewo 97, Regimin 4a
06-461 Regimin
II. Fafernuchy
Halina Witkowska
Emany 12
07-214 Zatory
III. Likier Radziwiłłowski
Viletta i Dariusz Marcinowscy,
Gospodarstwo Rolne,
ul. Topolowa 3,
Radziwiłłów Mazowiecki
Tekst: Danuta Arcipowska
Zdjęcia: Bożena Chądzyńska
Oddział Poświętne